Telkens als ik Word open, krijg ik de mededeling ‘Wijzigingen in de sjabloon Normal.dot zijn automatisch opgeslagen, wilt U dit sjabloon laden?’ Als ik vervolgens Word afsluit, moet ik Normal.dot opslaan onder een andere naam, maar bij de volgende opstart krijg ik weer die mededeling te zien. Wat kan de oorzaak zijn?

Hans Van Snick

De kans is groot dat je beide mededelingen (bij het opstarten en afsluiten) doet verdwijnen door in Word het menu EXTRA te openen, en vervolgens OPTIES te kiezen.

Hier ga je naar het tabblad OPSLAAN, en bij OPTIES VOOR OPSLAAN verwijder je het vinkje naast VRAGEN OF NORMAL.DOT MOET WORDEN OPGESLAGEN.

Maar… het is nog maar de vraag of dat wel zo’n goed idee is. Immers, je neemt dan wel het symptoom weg, maar niet de oorzaak. En in het slechtste geval zou het wel eens om een macrovirus kunnen gaan.

Start Word eens op terwijl je de SHIFT-TOETS ingedrukt houdt: dat voorkomt dat automacro’s uitgevoerd worden.

Krijg je het probleem nu niet meer te zien, dan heb je wellicht met een verdachte macro te maken.
We raden je dan in elk geval aan een up-to-date antivirusscanner op je systeem los te laten!

Trekt de virusscanner niet aan de alarmbel, dan ligt de oorzaak wellicht toch in een of andere functie die je (per ongeluk?) in Word hebt geactiveerd: autocorrect bijvoorbeeld, of een ‘goedaardige’ macro die telkens je menu of taakbalken aanpast, enz…

Dat kan je nagaan door in het menu EXTRA de opties MACRO, MACRO’S te openen, dadelijk nadat je Word hebt opgestart. Selecteer ALLE ACTIEVE SJABLONEN EN DOCUMENTEN, en ga na welke macro’s actief zijn.

Ongewenste macro’s kan je hier ook weer verwijderen. Helpt dat allemaal niet, dan kan je nog iets drastischer te werk gaan.

Je gaat dan via de via de STARTKNOP, ZOEKEN, BESTANDEN OF MAPPEN alle Normal.dot-bestanden (normaal zou je er trouwens maar eentje mogen aantreffen) opsporen, die je vervolgens hernoemt in bijvoorbeeld normal.oud.

Start vervolgens je Word opnieuw op: wedden dat alles weer norma(a)l werkt?