Ik heb al meermaals geprobeerd een achtergrondgeluidje in de berichtjes die ik via Outlook Express opmaak te stoppen. Het toevoegen van zo'n geluidje zelf is geen probleem, maar de verzending ervan wil maar niet lukken: de mail vertrekt blijkbaar zonder geluid. Kennen jullie hier een oplossing voor?


Ik heb al meermaals geprobeerd een achtergrondgeluidje in de berichtjes die ik via Outlook Express opmaak te stoppen. Het toevoegen van zo’n geluidje zelf is geen probleem, maar de verzending ervan wil maar niet lukken: de mail vertrekt blijkbaar zonder geluid. Kennen jullie hier een oplossing voor?

Monique Pypops

In Outlook Express kan je inderdaad een achtergrondgeluidje meesturen. Dat gaat als volgt: maak een nieuw berichtje klaar, maar zorg dat je in het menu OPMAAK de optie RICH TEXT (HTML) hebt geselecteerd.

Via datzelfde menu kan je dan een geluid toevoegen: kies ACHTERGROND en vervolgens GELUID. Nu kan je via de knop BLADEREN op zoek gaan naar het gewenste geluidsbestandje op je schijf.

Selecteer dat bestand, druk op de knop OPENEN en bevestig met OK. Let wel, dit bestand komt niet als bijlage in je mail terecht. Het wordt namelijk in de html-code van je berichtje ingebed.

Dat zie je trouwens als je onderaan je berichtje op de knop BRON drukt. Ergens bovenaan in de code zie je dan een regel verschijnen als <BGSOUND SRC=”…”> (waarbij de juiste locatie van je geluidsbestand op de plaats van de puntjes verschijnt).

Zie jij nergens zo’n regel staan, dan loopt er blijkbaar iets fout. Misschien werk jij wel nog met Outlook Express, bètaversie 2: die had inderdaad problemen hiermee.

De oplossing in dit geval is zelf deze html-regel toe te voegen aan die code, en wel dezelfde regel tweemaal onder elkaar (!). Heb je dat gedaan, druk dan meteen op de knop BEWERKEN (onderaan je bericht) en verstuur het. Nu zou het wel moeten lukken.

Vergeet ook niet dat Outlook Express niet met alle geluidsbestanden overweg kan. Met deze formaten zou het wel moeten lukken: WAVE (wav, au, aif, snd), MIDI (mid, rmi) en Real Media (ra, rm, ram, rmm).

Wij probeerden het toch even uit met Microsoft’s eigen formaat (wma), maar hier presteerde Outlook Express het een ietwat vreemd foutbericht te tonen (zie figuur).

Blijft Outlook Express bij jou nukkig doen, dan kan je voor je ‘multimediale berichtjes misschien beter uitwijken naar (een gratis versie van) Incredimail www.incredimail.com.

Deze e-mailclient gelijkt wel wat op Outlook Express, maar je kan er heel wat leuke, geanimeerde effecten op je berichtjes mee loslaten. Let wel: lang niet alle mensen appreciëren zo’n ‘leuke’ mails! Ze nemen immers heel wat ruimte in en de leesbaarheid ervan is niet altijd optimaal.