Ik surf thuis via ICS (internet connection sharing) en een gedeelde modem. Op mijn hostcomputer draai ik Windows XP Home, samen met Norton Internet Security, mét ingeschakelde firewall. Op mijn client draai ik Windows 98 SE zonder firewall. Kan ik ongestoord surfen op mijn client zonder zo’n firewall? Of anders gezegd: houdt de firewall van mijn host alle inbraakpogingen tegen als ik met mijn client surf?

Yaniek De Vuyst

In principe is een ingeschakelde firewall op je host inderdaad voldoende om te voorkomen dat inbraakpogingen en dergelijke van buitenaf je netwerk-pc’s bedreigen.

Wel zal de firewall op je host niks ondernemen als er bijvoorbeeld op een van je client-pc’s een Trojaans paard of spyware is geïnstalleerd, dat geregeld gegevens naar buiten zendt.

Dat blijft dus een heikel punt, zeker als je bijvoorbeeld kinderen rondlopen hebt die allerlei software downloaden en die zonder veel nadenken installeren!

Symantec, producent van Norton Internet Security, raadt om die reden – naast de commerciële ongetwijfeld 😉 – dan ook aan de firewall op élke netwerk-pc te installeren.

Heb je op je client-pc’s echter een goed up-to-date (!) antivirus- en antispywarepakket draaien, én ben je voorzichtig bij het downloaden van onbekende software, dan kan je eigenlijk wel zonder firewall op je clients.

Een handig en veilig alternatief is natuurlijk dat je je een router met firewallfunctie aanschaft, waarop je vervolgens je netwerk-pc’s aansluit.

Heb je in zo’n scenario ook nog een softwarematige firewall op elke client geïnstalleerd, dan zit je helemaal safe…