Gebarentaal leren is niet zo moeilijk voor Firefox-gebruikers. Met de extensie Easygestures zijn een muisklik en een korte polsbeweging al voldoende om je browser duidelijk te maken waar je naartoe wil.

Het scrollwieltje van je muis is een verborgen, derde kliktoets die vaak werkeloos aan de zijlijn staat. Het is de plek waar de makers van EasyGestures het magische speeltje dat je surfsnelheid omhoog doet schieten hebben verborgen. Druk hem in en je komt in een cirkelvormig menu dat je bedient met een muisbeweging in de verschillende windrichtingen. Schuif naar het westen en u gaat een pagina terug. Schuif naar het zuiden en u opent een nieuw tabblad.

[download_file]
Omdat taalgebruik bijzonder persoonlijk is, kan je elke afzonderlijke muisbeweging aanpassen in het menu. Het aantal acties waaruit je kan kiezen, is bijzonder groot. Een polsbeweging in de juiste richting opent je startpagina, bewaart een afbeelding of gaat naar de onderkant van het scherm. Klik je nogmaals op de muisknop, dan verschijnt een nieuw menu in beeld dat je eveneens modelleert naar jouw eigenschappen tijdens het surfen. Als de functie die je zoekt niet in de lijst staat, kan je tot tien verschillende scripts toevoegen die dat wel mogelijk maken.

Heb je geen derde knop op je muis, dan kan je Easygestures toewijzen aan de linker- of rechtermuisknop. Als het taartvormige venster niet goed kleurt bij je olijfgroene Firefox-thema, download dan een nieuwe skin en voeg hem toe aan het menu.

EasyGestures is niet in het Nederlands beschikbaar, maar met de heldere beeldtaal is vertaling vrijwel overbodig. Het is verbazingwekkend om te zien hoe intuïtief deze Firefox-extensie werkt. Als je eenmaal weet welke functie waarvoor dient, navigeer je op kruissnelheid over het web. De nieuwste versie van EasyGestures is zo aangepast dat ook muizen met meer dan drie knoppen goed functioneren.
Mozilla Firefox 2.0

External links

EasyGestures 4.1.2