In Excel wil ik een aantal tijdstippen bij elkaar optellen. Als ik de cellen als eigenschap TIJD meegeef houdt Excel echter geen rekening met de uren boven 24. 30 uren wordt dan weergegeven als 6 uren.

Guy Martens

Het decimale getal dat TIJD als resultaat geeft, is een waarde tussen 0 en 0,99999999, waarmee respectievelijk de tijden worden aangegeven van 0:00:00 (middernacht) tot 23:59:59.

Voor het aantal uren geldt dat elke waarde groter dan 23 gedeeld wordt door 24. Het aantal uren dat overblijft wordt behandeld als uurwaarde.

Het resultaat van de deling wordt opgeteld bij het aantal dagen. Hetzelfde gebeurt met de minuten en seconden. Wil je niet dat na 24 uur opnieuw vanaf nul geteld wordt, dan moet je zelf een aangepast getalformaat aanmaken.

Rechtsklik op de cel(len) die je wil aanpassen en kies voor CELEIGENSCHAPPEN. Onder het tabblad GETAL zoek je naar de categorie AANGEPAST.

Rechts in beeld kan je zelf een TYPE intikken. Tik [U]:MM:SS in en druk op OK. Je uren zullen nu blijven oplopen, en niet opnieuw beginnen aan 24.