Als je bestanden kopieert van een cd-rom, cd-r of dvd, en het zijn bijvoorbeeld Word- of Excel-documenten, dan kan je die niet zomaar bewerken. Bestanden op een cd-rom zijn namelijk voorzien van het attribuut Alleen-lezen (read-only). Dit wil zeggen dat ze niet gewijzigd kunnen worden, omdat een cd-rom of cd-r toch maar eenmaal beschrijfbaar is.

Als je ze naar je harde schijf kopieert, behouden ze dat attribuut. Om het schrijven weer mogelijk te maken, open je de Verkenner. Ga naar de map waar je de bestanden hebt gezet. Selecteer alle bestanden, inclusief de mappen, en klik erop met de rechtermuisknop. Kies nu de optie EIGENSCHAPPEN. Je kan ook enkel de map selecteren die alle gekopieerde bestanden bevat. Bij KENMERKEN zie je ALLEEN-LEZEN staan. Verwijder het vinkje naast deze optie en klik op OK.

Als je ook een map geselecteerd hebt, krijg je een venster WIJZIGINGEN VAN KENMERKEN BEVESTIGEN te zien. Kies WIJZIGINGEN OP DEZE MAP EN OP ALLE SUBMAPPEN EN BESTANDEN TOEPASSEN en klik op OK.