Sinds kort heb ik een breedbandabonnement bij Telenet. Ik krijg van hen twee dynamische IP-adressen krijg, waardoor ik, naar ik vermoed, met twee pc’s tegelijkertijd kan surfen. Hoe breng ik dat voor elkaar? Is een gewone hub voldoende of heb ik een router nodig?

Bart Dehaese

Je vermoeden is correct, Bart: als je provider je twee (dynamische) ip-adressen toekent, moet je inderdaad met twee pc’s tegelijk het internet op kunnen. Strikt genomen heb je hier geen router voor nodig; een gewone hub – tegenwoordig vind je eigenlijk enkel nog de intelligente variant: een switch – kan inderdaad volstaan.

De installatie is heel eenvoudig. Verbind de netwerkkaart van elke pc via een klassieke ethernetkabel met een poortje van je hub of switch, en doe hetzelfde met je kabelmodem.

Nu hoef je enkel nog te checken of de netwerkverbinding van je pc’s wel correct staat ingesteld, zodat de pc’s de ip-adressen van je provider kunnen ontvangen.

Open daarvoor je CONFIGURATIESCHERM, selecteer NETWERK- EN INTERNETVERBINDINGEN en kies NETWERKVERBINDINGEN.

Klik vervolgens met de rechtermuisknop op je LAN-verbinding en kies EIGENSCHAPPEN. Op het tabblad ALGEMEEN klik je INTERNET-PROTOCOL (TCP/IP) aan en druk je op de knop EIGENSCHAPPEN. Zorg dat je op het tabblad ALGEMEEN de opties AUTOMATISCH EEN IP-ADRES LATEN TOEWIJZEN en AUTOMATISCH EEN DNS-SERVERADRES LATEN TOEWIJZEN hebt aangestipt, en bevestig met OK (tweemaal).

Herstart bij voorkeur je pc’s. Nu zou je met beide op het internet moeten kunnen. Een router is voor deze implementatie dus niet nodig, maar kwaad kan het zeker niet: heel wat routers schermen een netwerkje namelijk van de boze buitenwereld af door de ondersteuning van NAT (network address translation) en/of een ingebouwde firewall.