Dronken in de auto stappen wordt voltooid verleden tijd als het aan Nissan ligt. De Japanse automaker ontwerpt nieuwe modellen die op slot gaan bij een alcoholgeur of gebrekkig reactievermogen.

Het voorlopig naamloze model bevat geursensoren aan zowel de bestuurders- als passagierskant om alcoholdampen op te pikken. Een andere sensor in de versnellingspook meet of degene achter het stuur zweterige handpalmen heeft. Als het systeem slaperigheid opmerkt, gaan de riemen wat strakker zitten en een speciaal detectiesysteem let op of de auto netjes binnen de lijnen blijft.

Het Zweedse Volvo bouwde bij enkele modellen al eerder technologie in die een blaastest voor de start nodig maakt, maar Nissan vindt dat niet ver genoeg gaan. Een ingebouwde camera houdt in de gaten hoe alert de bestuurder is en controleert ook oogbewegingen. Als hij onraad ruikt of ziet, gaan alarmbellen rinkelen en waarschuwt het sprekende navigatiesysteem met alarmbellen en sprekende verzoeken om de auto aan de kant te zetten. Als het nodig is, wordt de startfunctie uitgeschakeld.

Nissan wil met deze technologie het aantal dodelijke ongelukken met zijn modellen tegen 2015 gehalveerd hebben. Kazuhiro Doi, directeur van Nissan, zegt dat de techneuten vooral bezig zijn om te bepalen wanneer iemand niet meer goed kan rijden. “Als je een biertje drinkt, zal de auto dat registreren. We moeten dus goed bepalen welk promillage moet zijn bereikt voor activering van het systeem.”

External links

Nissan