Last.fm adverteert met de slogan ‘de laatste muziekbestemming die je ooit nodig zal hebben’. Of dat zo is, moet je zelf bepalen, maar feit is wel dat je de hele dag door je favoriete muziek beluistert en het nodige advies krijgt.

De speler in deze download is vastgekoppeld aan Last.fm, een populair online muziekplatform waar je streaming muziek kan beluisteren. Door een profiel aan te maken op deze site begin je met de aanleg van een persoonlijke muziekbiblioheek. Iedere keer als je een nieuw nummer beluistert, bepaal je of het in uw speellijst thuishoort. Zo bouw je in korte tijd een persoonlijk radiostation op.

[download_file]
Met de Last.fm-cliënt kan je dit proces – Last.fm noemt het scrobblen – vanuit het systeemvak voltooien. Bij aanvang tik je in naar wie je wil luisteren en de database zoekt vervolgens artiesten en bands die overeenkomen met genre, stijl en snelheid. Je voegt je eigen trefwoorden toe aan een nummer, en als je een nummer bijzonder goed vindt, kan je het aan andere Last.fm-luisteraars aanraden. De verzameling online afgespeelde muziek is uitzonderlijk groot, waardoor je vrijwel voortdurend nieuwe nummers hoort of oude terugvindt.

De speler zoekt bij installatie naar aanwezige mediaspelers (zoals Windows Media Player en iTunes) en voegt die via plugins toe aan het bestand. Elk nummer dat je beluistert via je favoriete mediaspeler wordt geregistreerd en toegevoegd aan je account. Deze nieuwste versie van de Last.fm-software heeft een plugin voor de iPod, hoewel die nog niet officieel wordt ondersteund.

Tijdens een hele dag luisteren verliest het programma wel eens de verbinding, maar verder is dit een leuke en ongedwongen manier om nieuwe muziek te ontdekken. De Last.fm-cliënt is zowel voor Windows als voor Mac en Linux geschikt, maar is jammer genoeg niet in het Nederlands beschikbaar.

Windows XP/Vista/Mac OS X 10.4.0 of later/Linux (broncode beschikbaar)

External links

Last.fm 1.3.1