De groep achter het alomtegenwoordige JPEG-formaat gaat HD Photo van Microsoft onder de loep nemen. Mogelijk zal deze Joint Photographic Expert Group het formaat standaardiseren als een nieuwe generatie van JPEG. Het nieuwe formaat zou de naam ‘JPEG XR’ dragen en op termijn ondersteund worden door digitale camera’s. Voorlopig lusten enkel Windows Vista en software van Adobe het Microsoft-formaat.

De stemming over het nieuwe formaat vindt in oktober plaats. Daarna verwacht Microsoft dat er nog een jaar zal verstrijken eer de JPEG XR-standaard een feit is. De softwaregigant belooft dat tegelijk met het goedkeuren van HD Photo als nieuwe JPEG-standaard alle relevante patenten zonder licentiegelden te gebruiken zijn.

Met die zet wil Microsoft wellicht de weerstand tegen HD Photo wegwerken. Dat deed het bedrijf al eens eerder, toen de oorspronkelijke naam ‘Windows Media Photo’ veranderd werd in HD Photo. De naamsverandering werd gezien als een poging om het formaat populairder te maken bij potentiële partners die geen zin hebben om de Windows-naam te promoten.

Technisch zijn er volgens Microsoft voldoende redenen om over te schakelen van JPEG naar HD Photo. Het formaat laat zowel verliesmakende als lossless compressie toe, kan kleurdieptes tot 128 bit aan (tegen 24 bit bij JPEG) en kent een high dynamic range-variant (HDR). Een pluspunt is ook dat HD Photo toelaat om een deel van een beeld te tonen zonder eerst de volledige afbeelding uit te pakken.

Een aantal van die eigenschappen geeft HD Photo een voorsprong op die andere troonopvolger van JPEG, JPEG 2000. Deze standaard bestaat al een tijdje, maar heeft nauwelijks aanhang gevonden bij fabrikanten van digitale camera’s.

External links

Microsoft HD Photo