Je dvd-collectie telt driehonderd titels, maar er staan maar tweehonderd hoesjes in de kast. Als je veel films kijkt en ruilt, is de Personal Video Database een onmisbare geheugensteun en informatiebron.

Het blijft een lastig probleem om overzichtelijk bij te houden welke filmtitels je in je bezit hebt, welke je hebt uitgeleend en hoe de regisseur van die ene actiefilm nu ook weer heet. Spreadsheets, vodjes papier: het lijkt allemaal gedoemd te mislukken. De Personal Video Database (PVD) is een uitstekend programma om zowel visueel als tekstueel je verzameling te doorzoeken.

[download_file]
PVD is rechtstreeks aangesloten op websites als de Internet Movie Database (IMDB) en Amazon.com, zodat je niet moet zoeken naar filmposters en achtergrondinformatie. Maak een nieuwe database aan, typ de titel in en het programma doet de rest. Je kan alle informatie ook zelf invoeren als je Engels niet geweldig is, maar vooral de data over acteurs en regisseur zijn onmisbaar.

Als je een externe harde schijf vol films hebt, kan je met PVD koppelingen toevoegen aan de ingebrachte titels. Zo wordt de database een overzicht van je archiefkast, maar ook een overzichtelijke rangschikking van filmbestanden in digitaal formaat. Als je een film uitleent, voer je dit in en je kan een rangschikking maken van bekeken films. De makers gaan soms wat ver met kijkcijfers en uitleenstatistieken, maar in dit geval schaadt de overdaad niet. Als je echt grondig wil zijn, kan je screenshots bijvoegen en noteren welke videocodecs nodig zijn om af te spelen.

Heb je al zo’n lijst gemaakt in Microsoft Excel? Importeer het hele bestand via PVD en hang er alle nodige informatie aan vast. Het programma heeft een krachtige zoekfunctie, waardoor je snel door je hele collectie kan bladeren. Filmliefhebbers raken geen film meer kwijt dankzij deze gratis database. Helaas is PVD nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Windows 2000/XP/Server 2003/Vista

External links

Personal Video Database 0.9.4