Vlak na de zomer kunnen auteursrechtelijk beschermde filmpjes niet meer op YouTube verschijnen. Google heeft aangekondigd dat het in september een nieuwe filter introduceert die dit mogelijk maakt.

De filter bestaat uit een verzameling digitale vingerafdrukken die controleert of een geüpload filmpje geen copyright schendt. Philip Beck, een van de advocaten die YouTube en Google vertegenwoordigen, maakte dit vorige week in de New Yorkse rechtbank bekend. Het videoportaal is daar deze week om zich te verweren tegen Viacom en andere aanklagers die genoegdoening eisen voor inbreuk op auteursrecht.

De aankondiging is bijzonder, omdat Google normaal nooit van tevoren aankondigt wanneer een dienst in werking treedt. De meeste concurrenten van YouTube hebben al een dergelijke inhoudsfilter en de voortdurende beloften dreven de mediabonzen tot wanhoop. Advocaat Louis Solomon, die een aantal aanklagers vertegenwoordigt in New York, zegt dat de aankondiging weinig invloed heeft op de bestaande aanklachten. “De introductie van dit systeem door Google komt overduidelijk te laat”, zegt hij. “Maar we moedigen Google aan om te doen wat andere bedrijven al eerder hebben gedaan, zodat alle aanbieders een gelijke behandeling krijgen. En niet alleen de favorieten die zijn overeengekomen om advertentie-inkomsten te delen met YouTube.”

Na de uitspraak van Beck lijkt het er op dat Google nog steeds opzettelijk vaag blijft over de introductie van de langverwachte bescherming. “We hopen ergens in de herfst de tests te hebben afgerond, zodat we de filter kunnen lanceren”, zei een woordvoerder van Google tegen ZDNet Australië. “Technologisch gezien is dit een van de meest gecompliceerde taken die we ooit hebben uitgevoerd. Zoals vaker in dit soort gevallen is het moeilijk om een specifieke datum vast te stellen.”

External links

YouTube