Ik heb ergens vernomen dat er html-code bestaat om een e-mailadres op een website af te schermen voor spammers. Het adres blijft voor mensen perfect leesbaar, maar spambots kunnen er niet mee overweg. Kunnen jullie mij zeggen hoe ik dit moet aanpakken?

Gerda Melis

Antwoord:
Het is inderdaad niet zo veilig een e-mailadres zomaar ergens op een webstek neer te ploffen: vroeg of laat komt het in de greep van spambots en mag je je aan een dagelijkse portie spam verwachten.

Gelukkig bestaan er trucjes om dat te voorkomen. We steken meteen twee handigheidjes in je trukendoos… XdenSer Safe Mailto pakt het alvast origineel aan.

Download het tooltje van de website, installeer het en start het op. Tik nu je e-mailadres in en druk achtereenvolgens op SAVE GIF en HTML. Even later is je e-mailadres netjes in een aanklikbaar gif-bestand verpakt en kan je zelf bepalen hoeveel ‘ruis’ je erbij wil.

Heb je het meer op zuivere code begrepen? Wat dacht je dan van Automatic Enkoderform? Tik hier je e-mailadres en de bijhorende linktekst in, en druk op de knop ENKODE IT.

Even later verschijnt de nodige code die je met wat knip- en plakwerk maar in je html-pagina hoeft te kleven.