Ik heb een Word-document met invulvelden opgemaakt – een soort contract eigenlijk. Om te voorkomen dat iemand iets kan wijzigen in de basistekst, heb ik DOCUMENT BEVEILIGEN aangeklikt. Zo kan de ontvanger enkel nog de invoervelden invullen. Ik wil echter ook de basistekst beschermen. Iemand die deze tekst via mail binnenkrijgt, hoeft nu namelijk enkel maar DOCUMENTBEVEILIGING OPHEFFEN te kiezen om naar willekeur wijzigingen te kunnen doorvoeren. Hoe bekom ik zo’n beveiliging?

Guido Cornet

Dat kan door aan de beveiliging een wachtwoord te hangen. Voor onze andere lezers tonen we in een notendop eerst hoe je in Word de invoervelden van een formulier kan beveiligen.

Tik de basistekst in, en open vervolgens de werkbalk FORMULIEREN (via het menu BEELD, WERKBALKEN, FORMULIEREN). Op deze werkbalk klik je alle gewenste formulierobjecten aan (zoals TEKSTVAK, SELECTIEVAKJE, VERVOLGKEUZELIJST, …), en voorzie je de objecten in het document van de nodige commentaar. Over nu naar de beveiliging.

Die kan je al even uittesten door in de werkbalk FORMULIEREN het hangslot aan te klikken. De definitieve beveiliging pak je echter als volgt aan. Ga naar het menu EXTRA, en zoek de optie DOCUMENT BEVEILIGEN. Een aangepast taakvenster verschijnt nu rechts van je document. Plaats hier een vinkje naast ALLEEN BEWERKINGEN VAN DIT TYPE TOESTAAN IN HET DOCUMENT, en kies FORMULIEREN INVULLEN in de lijst. Bevestig door JA, AFDWINGEN VAN BEVEILIGING STARTEN in te drukken.

En nu komt het… er verschijnt een dialoogvenster waar je tweemaal een wachtwoord invult. Bevestig met OK, en bewaar het document. Probeert voortaan iemand de beveiliging te omzeilen door in het menu EXTRA de optie DOCUMENTBEVEILIGING OPHEFFEN te kiezen, dan wordt hem prompt naar je wachtwoord gevraagd.