Het Engelse PC World zal in oktober een computermodel op de markt brengen dat is opgebouwd uit gerecycleerd aluminium en hout. Er is nu al kritiek op de keuze om de energiezuinige eco-pc te laten draaien op Windows Vista.

Volgens de computerketen verbruikt het milieuvriendelijke model gemiddeld 40 watt aan energie. Dat is volgens PC World slechts 13 tot 17 procent van de energie die een normale desktopcomputer verbruikt. De keten deed uiterst geheimzinnig over de milieuvriendelijke pc tot de Engelse krant The Independent een uitgebreid verhaal schreef over de samenstelling ervan.

Volgens de krant is de stroombron extern, waardoor er geen ventilator nodig is. Het scherm, toetsenbord en de muis zijn gemaakt van houtsoorten uit Duitsland, Afrika en de Verenigde Staten. Het grootste gedeelte van de behuizing bestaat uit gerecycleerd aluminium en zal dienen als warmtegeleider.

Over de hardware van de computer, die ongeveer 550 euro moet kosten, is nog weinig bekendgemaakt. De enige details die PC World wil geven, is dat de computer net zo snel werkt als een normale computer en op Windows Vista zal draaien. Critici wijzen erop dat dit besturingssysteem nu juist de grootste energieverslinder is die Microsoft ooit heeft gemaakt.

Een woordvoerder van de milieubewuste Green Party gelooft dat de keuze voor Vista bij zo’n energiezuinig model een fout is. Hij roept computerverkopers op om meer pc’s te verkopen zonder vooraf geïnstalleerde versies van de nieuwe WIndows. “Het zou goed zijn als PC World andere besturingssystemen. XP of geen enkel vooraf geïnstalleerd besturingssysteem zou ideaal zijn”, aldus de woordvoerder tegen ZDNet.co.uk.

External links

PC World