Onlangs controleerde ik even de temperatuur van de processor van mijn computer. Na 30 minuten chatten was die opgelopen van 37 naar 46 graden, en een halfuurtje gamen bracht het kwik zelfs tot 58° Celsius! Is dat normaal, en veilig?

Luiz De Baets

Het is perfect normaal dat de temperatuur van je processor stijgt naarmate die zwaarder belast wordt. Een potje intensief gamen kan dus best wel een flinke opwarmer zijn.

Het komt er natuurlijk wel op aan de temperatuur niet té hoog te laten oplopen. De maximale warmte van je processor hangt echter af van onder meer het type, de fabrikant en de kloksnelheid, maar de meeste exemplaren hebben weinig moeite met temperaturen tot 90°C.

Een temperatuur van 58°C is dus niet iets om je meteen zorgen over te maken. Zou die echter in dezelfde mate blijven stijgen – na een uur gamen bijvoorbeeld – dan heb je mogelijk wél een probleem: een tragere werking of onverwachte herstarts bijvoorbeeld.

Dat gebeurt wel vaker bij overklokte exemplaren. Zorg er in elk geval voor dat je de systeemkast niet te dicht bij een warmtebron (radiator) plaatst, en ga na of alle ventilatoren nog behoorlijk functioneren.
Je doet er ook goed aan die regelmatig te reinigen. Eventueel plaats je een bijkomende ventilator of vervang je ze door krachtiger exemplaren.

Handig is ook een gratis tool als SpeedFan . Die laat je in het systeemvak van de Windows-taakbalk constant de temperatuur van diverse warmtesensoren in je computer aflezen.

Via de CONFIGURE-knop kan je, op het tabblad EVENTS, zelfs een waarschuwing laten horen van zodra een bepaalde temperatuur overschreden wordt.

Op dat moment weet je… dat het tijd wordt voor een rustiger spelletje. Sleutel echter niet zómaar wat in SpeedFan: door verkeerde waarden in te stellen kan je eventueel zelfs schade aan je systeem berokkenen.