Als je in grote winkelketens zoals MediaMarkt op zoek gaat naar een compact gps-toestel, valt het elke keer weer op hoeveel bakjes er zo tegen de muur hangen. Een werkelijk enorme keuze! De gps’en van TomTom kent iedereen onderhand wel, maar naast TomTom dingen tientallen andere merken naar de gunst van de vakantieganger. Welke gps kiezen? Toevallig belandden de nieuwste borelingen van zowel TomTom als Medion op onze redactie. De ideale situatie voor een tweestrijd!
Nu moet ik toegeven dat rijden met twee geïnstalleerde gps-toestellen niet zo vanzelfsprekend is. Zowel de Medion GoPal P4410 als de TomTom ONE XL komen immers met een 4,3-inch groot lcd-scherm en wanneer je zoiets tegen je voorruit plakt, neemt dat toch heel wat zichtbaarheid weg. Toch geniet de TomTom hier de voorkeur: hij komt met een minder bulkige zuignap/houder en ook de gps zelf blijkt slanker, waardoor de TomTom ONE XL als geheel wat fraaier overkomt.
Het mechanisme van de GoPal is daarentegen wat praktischer: je kan de draagarm ver uittrekken en richten naar zowat alle kanten. Het scherm komt je daardoor ook wat dieper tegemoet, wat handig is voor wie niet zo’n lange armen heeft, of voor auto’s met een extra diepe voorruit.
Daarnaast komt de GoPal ook nog eens met een tweede houder die over extra audio-uitgangen (hoofdtelefoon, lijnuitgang) beschikt. Een derde echt uniek pluspunt van de Medion is de draadloze afstandsbediening. Deze bevestig je (moeizaam) aan het stuur en vervolgens bedien je daarmee de belangrijkste multimediafuncties. Voor navigatie kan je de afstandsbediening enkel gebruiken voor het aanpassen van het volume.
Stemaccent
Wat meteen opvalt tijdens het rijden is het verschil in stemnavigatie. Waar de TomTom een zoetgevooisde Vlaamse vrouwenstem ten gehore brengt, slaagt de Medion erin om ons te irriteren met een zwaar Nederlands Limburgs vrouwenaccent, waardoor heel wat straat- en plaatsnamen onbegrijpelijk uitgesproken worden. Een zware misser.
Gelukkig maakt de GoPal heel wat goed met zijn grafische weergave die zeker op niveau is met de TomTom, en zelfs nog meer informatie bevat. De ware test van een navigatietoestel komt er pas wanneer je effectief kilometers gaat afmalen. Qua routeberekening en snelheid hebben wij alvast geen klagen over de GoPal, en ook de stembegeleiding is vrij accuraat.
Toch betrappen we de GoPal regelmatig op een accident-de-parcours. In één geval ziet de GoPal een fietspad verkeerdelijk aan als autoweg en probeert hij ons hier naartoe te leiden. Gelukkig vertrouwen wij nooit blindelings op wat een gps voorstelt – daarvoor zijn we te wantrouwig geworden.
Grootste hindernis zijn de vreemde tikgeluiden die de GoPal met de regelmaat van de klok eruit gooit. Is het als waarschuwing bedoeld? Zijn er flitspalen in de buurt, of stoorde de afstandsbediening? We weten het echt niet, en ook in de handleiding helpt ons niet verder. Feit blijft dat we dit als zeer storend ervaarden.
De TomTom ONE XL gedraagt zich tijdens het rijden een pak rustiger, al lijkt de flitspaalwaarschuwing eerder op een duikbootgeluid dat iets te vaak herhaald wordt als zo’n paal in de buurt is. Maar goed, beter één waarschuwing teveel dan te weinig. Verder noteren we dat beide gps-toestellen ondersteuning hebben voor de ontvangst van verkeersinformatie via TMC. De daarvoor benodigde antennekabel moet bij de TomTom ONE XL wel apart bijbesteld worden.
Stadsgids
Inzake pure gps-navigatie wint de GoPal het wat ons betreft dus niet van de TomTom. Maar misschien is navigatie niet de hoofdreden waarom je de GoPal zou overwegen. De GoPal pakt immers uit met de weergave van audio, video en foto’s. Je moet nog wel een SD-geheugenkaartje aanschaffen om al je bestanden op te bewaren, maar van dan af kwijt de GoPal zich vrij behoorlijk van zijn entertainmenttaak. Films kijken kan overigens niet tijdens het navigeren… gelukkig maar.
In de GoPal zit ook nog een toeristische software met per stad restaurant- en winkeltips, hotels en bezienswaardigheden. Zo lees je bijvoorbeeld over de Eiffeltoren in Parijs en met een druk op de knop navigeert de GoPal (met of zonder auto) je er naartoe. Een nuttig iets dus, maar jammer genoeg blijft het aantal steden dat je zo kan bezoeken beperkt tot hoofdsteden. Voor ons land is dus enkel Brussel opgenomen. Nog een handige extra ten opzichte van de TomTom is de Bluetooth gsm-carkit, die overigens ook bediend wordt met de afstandsbediening. Handig.
Conclusie
Wie meer verwacht van een gps dan navigatie alleen vindt in de Medion GoPal P4410 wellicht de ideale compagnon. Multimedia, een Bluetooth-carkit, de stadsgids en de afstandsbediening vinden we zelf de interessantste extra’s van de GoPal. Gezien zijn vele mogelijkheden is de GoPal P4410 ook nog eens erg concurrentieel geprijsd – de toestellen kosten allebei 399 euro. Toch mogen we de kerntaak van gps-navigatie niet uit het oog verliezen, en dan wint de TomTom ONE XL.