Ik kuis geregeld mijn tijdelijke internetbestanden op via Internet Explorer. Toch blijken er ook onmiddellijk na deze kuisoperatie nog bestanden achter te blijven. Zo vind ik bijvoorbeeld nog een aantal bestanden terug in de submap TEMPORARY INTERNET FILESCONTENT.IE5. Wat is dat precies?Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.Ik kuis geregeld mijn tijdelijke internetbestanden op via Internet Explorer. Toch blijken er ook onmiddellijk na deze kuisoperatie nog bestanden achter te blijven die niet noodzakelijk zichtbaar zijn via de Windows Verkenner. Zo vind ik bijvoorbeeld nog een aantal bestanden terug in de submap TEMPORARY INTERNET FILESCONTENT.IE5, en meer bepaald in een aantal submappen binnen die map, waarvan de namen allerlei cijfers bevatten. Wat is dat precies?

Bart Demarsin

Content.ie5 is een systeemmap die door Windows gebruikt wordt om allerlei tijdelijke internetbestanden te bewaren. Microsoft adviseert om deze map niet te wissen, en doet er ook veel aan om je dat te bemoeilijken.

Zo krijg je prompt een waarschuwing te zien als je de map toch wil verwijderen. Deze systeemmap bevat de eigenlijke cache (tijdelijke opslagplaats voor bestanden die je met je browser binnenhaalt), en stockeert hierbij heel wat informatie in een superverborgen bestand: INDEX.DAT.

Dit bestand krijg je enkel te zien via DOS, of als je de ingebouwde zoekoptie van Windows gebruikt. Binnen de Verkenneromgeving merk je hier dus geen spoor van!

In principe kan het geen kwaad deze mappen te wissen: Windows zorgt er dan wel voor dat het bestand index.dat – dat overigens constant in gebruik is – niet mee wordt gewist.

Alleen als je in DOS opstart, kan je de map effectief gehéél wissen met behulp van het commando DELTREE (bijvoorbeeld deltree c:windowstempor~1 – in de veronderstelling dat de map Temporary Internet Files zich onder de map WINDOWS bevindt).

We raden je toch af dit te doen. Het levert je immers weinig voordeel op – behalve misschien als je een acuut tekort hebt aan schijfruimte én als het index.dat-bestand schromelijk uit zijn voegen is gegroeid.

Bovendien creëert Windows de map opnieuw zodra je de pc heropstart. Wil je de tijdelijke internetbestanden dus veilig opschonen, dan volg je maar best de geijkte procedure (via INTERNET EXPLORER, EXTRA, INTERNETOPTIES, tabblad ALGEMEEN).

Maar het blijft natuurlijk wel vervelend dat Microsoft zo nodeloos geheimzinnig doet rond deze mappen en bestanden…