Eurocommissaris Viviane Reding introduceerde vorige week een nieuw keurmerk speciaal voor online games. Met een veiligheidscode en een klachtensysteem moeten kinderen beter bescherming krijgen tegen de valkuilen van online werelden en bedrijfsgesponsorde spelletjes.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het nieuwe Pan European Game Initiative (PEGi) Online-keurmerk is een uitbreiding op het in 2003 geĆÆntroduceerde PEGI-systeem voor normale computerspellen. Omdat online games veel interactiever zijn dan games die zonder webverbinding worden gespeeld, moest er een nieuw beschermend vangnet komen voor kinderen.

Spelletjesmakers en websites moeten werken met leeftijdsgrenzen en er voor zorgen dat voor kinderen ongeschikt materiaal niet online verschijnt. Als ze er ook voor zorgen dat aanstootgevende inhoud actief wordt geweerd, mogen ze het nieuwe PEGI Online op speldozen en sites vertonen om zo ouders meer het idee te geven dat hun kinderen veilig kunnen spelen. De voorwaarden zijn vastgelegd in de PEGI Online Veiligheidscode (POVC).

Het keurmerk geldt zowel voor online werelden als voor consolegames die via een internetverbinding kunnen worden gespeeld. Ook mobiele spelletjes die via PDA, smartphone of mobiel worden gespeeld over speciale netwerken behoren tot deze categorie. Vooral op de laatste soort is weinig toezicht mogelijk door het afgesloten karakter.

Tijdens de introductiespeech van PEGI Online zei Reding, de EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en Media, dat de Europese online gamesmarkt in 2010 naar verwachting 2,3 miljard euro waard zal zijn. Zij pleit daarom voor een sterk zelfgereguleerd keurmerk dat door heel Europa wordt gedragen. PEGI Online, dat financiƫle steun krijgt van het Safer Internet-programma van de EU, zal in Nederland bekendheid moeten krijgen via Nicam, de instelling die ook verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer.

External links

PEGI Online