Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


U merkte het misschien niet, maar vorig jaar ontving u minder spam. Maar dat is het verleden, want na die bescheiden rustpauze stroomt uw mailbox opnieuw vol met ongewenste mailtjes. Volgens cijfers van het bedrijf MessageLabs is wederom bijna driekwart van de mail in uw mailbox waardeloos. Dat is een terugkeer naar de hoogdagen van eind 2005.

Gelukkig is er een lichtpunt: Belgen ontvangen doorgaans minder spam. Bovenstaand cijfer is een algemeen gemiddelde, maar uitgesplitst per land blijkt het probleem minder acuut in BelgiĆ«. In het tweede kwartaal van dit jaar detecteerde MessageLabs bij zijn Belgische klanten 45 procent spam – heel wat minder dan in IsraĆ«l, Hong Kong en Duitsland. Deze drie meest gespamde landen ontvangen zestig procent spam.

Maar in werkelijheid wordt er meer ongewenste e-mail aangeleverd. “De filters van MessageLabs werken in verschillende fases en elimineren in een eerste stap voor de hand liggende spamberichten, zonder te checken voor wie ze bedoeld zijn”, legt Kirsten Doddy van het Britse securitybedrijf uit. Vandaar dat de wereldwijde spamratio op 75 procent ligt.

Er is meer spam, maar dat staat tegenover dat de kans klein is dat u tegenwoordig in een e-mail een virus ontdekt. Tegenwoordig bevat ‘slechts’ 1 op 127 mailtjes een kwaadaardig extraatje. Eind 2005 zat er in 1 op 29 mails een virus verborgen, becijfert MessageLabs.

Goed nieuws, toch? Niet helemaal, want spijtig genoeg betekenen minder virusmails niet dat er minder malware het op uw pc gemunt heeft. Veiligheidsexperts wijzen er al langer op dat aanvallen nu via andere kanalen plaatsvinden. Via code die verborgen zit in een webpagina, bijvoorbeeld. Heel wat wormen infecteren op deze manier computers, door ongezien misbruik te maken van een kwetsbaarheid in het besturingssysteem. Weer andere aanvallen vinden plaats via zwakke punten in programma’s, zoals mediaspelers of browsers.

Interessant is dat MessageLabs onderzocht welke beroepen meer of minder door spam en virussen worden bedolven. Zeker als het over spam gaat, kunt u beter niet tewerkgesteld zijn in de agrarische sector, het onderwijs of marketing en media. Werken bij de bank – zou het aan het kogelvrije glas liggen? – garandeert dan wel een spamvrijer bestaan.

External links

MessageLabs