Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.Ik heb onlangs een laptop gekocht. Nu had ik graag heel wat grote bestanden van mijn desktop naar mijn laptop overgebracht, bij voorkeur zonder gebruik te maken van cd’s. Beide pc’s draaien Windows XP en bevatten ook elk een netwerkkaart. Kan ik ze langs die weg met elkaar verbinden?

Bjorn Depoort

Dat kan zeker, alleen heeft het opzetten van zo’n (tijdelijk) netwerkje wel wat voeten in de aarde. Beginnen we met de ‘fysieke’ connectie.

Als je beide pc’s rechtstreeks met elkaar wil verbinden moet je daarvoor een zogenaamde crossoverkabel aanschaffen: beide uiteinden bevatten een RJ45-ethernetstekker die je aan de twee netwerkkaarten koppelt.

Een alternatief is dat je beide netwerkkaarten via een gewone UTP-kabel verbindt met een verbindingskastje (een hub of switch).

Hardwarematig is je netwerkje klaar, maar je moet het wel nog configureren. Dat kan als volgt. Begin met je desktop-pc. Druk op de Windows START-knop, en open het CONFIGURATIESCHERM, waar je NETWERK- EN INTERNETVERBINDINGEN selecteert (in de categorieweergave).

Daar klik je NETWERKVERBINDINGEN aan. Je LAN-verbinding wordt nu zichtbaar. Klik hierop met de rechtermuisknop en kies EIGENSCHAPPEN uit het snelmenu. Selecteer INTERNET PROTOCOL (TCP/IP) en druk op de knop EIGENSCHAPPEN.

Als IP-adres tik je nu 192.168.0.1 in, en als subnetmasker 255.255.255.0. Bevestig tweemaal met OK. Druk vervolgens nogmaals op de Windows START-knop, klik met de rechtermuisknop op DEZE COMPUTER en kies EIGENSCHAPPEN.

Druk op het tabblad COMPUTERNAAM en vervolgens op de knop WIJZIGEN. Geef hier een passende computernaam op en geef ook een werkgroepnaam op. Bevestig met OK en laat je pc herstarten.

Na de herstart ga je met de Verkenner naar de mappen die je naar je laptop wil versassen. Klik met de rechtermuisknop op zo’n map, en kies DELEN EN BEVEILIGING. Zet een vinkje naast VAN DEZE MAP EEN GEDEELDE NETWERKMAP MAKEN, en geef eventueel zelf een geschikte sharenaam op.

Doe nu de hele procedure opnieuw op je laptop. Alleen tik je hier als IP-adres 192.168.0.2 in en kies je een andere computernaam (behoud wel hetzelfde subnetmasker en werkgroepnaam).

In principe hoef je hier ook geen mappen te delen. Nu kan je als volgt op zoek gaan naar de gedeelde mappen op de andere computer. Klik op DEZE COMPUTER, en klik links in het taakvenster bij ANDERE LOCATIES op MIJN NETWERKLOCATIES.

Rechts krijg je dan de gedeelde mappen van je lokale netwerkje te zien. De inhoud van die mappen kan je dan van hieruit naar je laptop kopiƫren (op voorwaarde dat er voldoende toegangsrechten op rusten vanuit je desktop-pc).