Op een of andere manier ben ik de mediabibliotheek van mijn Windows Media Player 10 kwijtgeraakt. Als ik nu op MEDIABIBLIOTHEEK klik, gebeurt er gewoon niks meer. Weten jullie in welk bestand deze gegevens worden opgeslagen?

Stef De Bruyn

Vermoedelijk is je mediabibliotheek corrupt geraakt. Maar normaliter kan je deze functie opnieuw aan de praat krijgen. In Windows Media Player 10 stockeert de mediabibliotheek alle gegevens in het bestand CurrentDatabase_219.wmdb, in de map C:Documents and Settings[je gebruikersnaam]Local SettingsApplication DataMicrosoftMedia Player.

Let wel, om deze map te kunnen benaderen, moet je eerst verborgen mappen en bestanden zichtbaar maken. Dat doe je vanuit de Verkenner, waar je het menu EXTRA opent en achtereenvolgens MAPOPTIES, WEERGAVE, VERBORGEN BESTANDEN EN MAPPEN WEERGEVEN aanklikt.

Bevestig deze wijziging met OK. Sluit vervolgens je Media Player af, hernoem het bewuste wmdb-bestand door dit bijvoorbeeld de extensie .bak mee te geven, en herstart de mediaspeler.

Normaal zal die nu een nieuw databasebestand creëren. Open vervolgens het menu BESTAND en kies TOEVOEGEN AAN DE MEDIABIBLIOTHEEK, DOOR COMPUTER TE DOORZOEKEN (sneltoets F3) om je bibliotheek weer op te vullen met mediabestanden die op je pc te vinden zijn.

Mocht het toch niet lukken, creëer dan desnoods een extra gebruikersaccount, waarmee je vervolgens inlogt en de Media Player opstart. Die zal voor dat account ongetwijfeld wél een nieuwe bibliotheek aanmaken.

Meteen weet je ook hoe je een back-up van je mediabibliotheek kan maken. Het volstaat om het wmdb-bestand veilig te stellen, hoewel je er natuurlijk ook goed aan doet alle wpl-bestanden (standaard in de map C:Documents and Settings[je gebruikersnaam]Mijn documentenMijn muziekMy Playlists) te back-uppen, zodat ook je afspeellijsten veilig zijn.