Outlook Express heeft me al tweemaal onaangenaam verrast: uit eigen beweging begon dit programma namelijk e-mails op te ruimen. Zo vlogen de berichten van de laatste zes maanden de deur uit! Kan ik die nog redden en dergelijke toestanden vermijden?

Luc Demuytere

Het lijkt ons sterk dat Outlook Express (OE) zomaar ongevraagd mails begint te wissen; een bug in die richting is ons alvast niet bekend. Ga voor alle zekerheid toch even na of je OE wel zo hebt ingesteld dat je álle berichten te zien krijgt (via het menu BEELD, HUIDIGE WEERGAVE, ALLE BERICHTEN WEERGEVEN).

Het kan heel uitzonderlijk wel voorvallen dat zo’n mailbox corrupt geraakt, zodanig zelfs dat OE weigert die nog als mailbox te erkennen. In dat geval kan zo’n mailbox zelfs letterlijk verdwijnen, waarbij OE voor die mailbox een nieuw, leeg exemplaar aanmaakt. Wellicht is dat bij jou gebeurd. Met wat geluk kan je die berichten nog wel opdiepen, maar dat heeft heel wat voeten in de aarde.

Ga eerst na waar OE je berichten op schijf bewaart. Open daarvoor het menu EXTRA en kies OPTIES. Ga naar het tabblad ONDERHOUD en druk op de knop ARCHIEFMAP. Noteer de locatie van de map; vermoedelijk is dat Documents and Settings[je accoutnaam]Local SettingsApplication DataIdentities{…}MicrosoftOutlook Express.

Sluit OE af, start je Verkenner op en blader naar die map. Eventueel moet je de Verkenner wel eerst te kennen geven dat je ook verborgen mappen te zien wil krijgen (via het menu EXTRA, MAPOPTIES, tabblad WEERGAVE).

Normaal zie je daar nu een aantal bestanden met de extensie .dbx en mogelijk ook met de extensie .dbt verschijnen. Kopieer alle bestanden die de naam van je ‘verdwenen’ mailbox dragen naar een lege map, bijvoorbeeld Postvak IN.dbx en Postvak IN.dbt.

Die mappen bevatten normaal je verdwenen mailtjes, maar die kan je niet zomaar bekijken! Daar komt minstens een hersteltool aan te pas, zoals het gratis Outlook Express Extraction ).

Deze tool werkt in een notendop als volgt. Zorg dat OE afgesloten is en start WOE5Extraction op (laat het versienummer je niet afschrikken; de tool werkte ook op onze OE 6). Ga naar het menu FILE, selecteer OPEN en blader naar het gewenste dbx (dbt)-bestand. Druk op de knop OPENEN. Hopelijk zie je nu je mails verschijnen.

Klik je die aan, dan ‘verpakt’ de tool het bericht automatisch als een bericht afkomstig van een nieuwsgroep (met de extensie .nws), en wordt automatisch Outlook Express opgestart met het bericht in leesbare vorm.

Wil je alle berichten naar nws-bestanden omzetten, ga dan naar EXTRACTIONS en kies EXTRACT ALL MESSAGES (AND ATTACHMENTS). Deze nws-bestanden komen dan standaard terecht in een submap van de OE-archiefmap.