Sony Ericsson onthulde tijdens een persconferentie in Berlijn enkele nieuwe toestellen. Fotofielen konden er hun hart ophalen aan de K850 Cybershot-phone, een gsm met een 5-megapixelcamera aan boord. Twee andere toestellen uit de Walkman-reeks, de W960 en de W910, hebben nog heel wat meer multimediageweld in huis.

Dat de gsm langzaam maar zeker een manusje-van-alles wordt, bewees Sony Ericsson op een recente persconferentie in Berlijn. De K850 Cybershot-phone, met een beeldsensor van maar liefst 5 megapixels, kan je bijvoorbeeld eerder omschrijven als ‘camera met belfunctie’ dan als ‘gsm’. Sony Ericsson trachtte om de bediening van de camera zo eenvoudig en intuïtief mogelijk te houden, en het lijkt daar behoorlijk in geslaagd. Aan boord vind je alle functies die je van een gewone camera verwacht. Het toestel is uitgerust met een Xenon-flitser en een zestienvoudige digitale zoom, en met de BestPic-functie neem je negen foto’s in één keer, zodat je de beste eruit kan kiezen.

Van de Walkmanreeks schuift Sony Ericsson de blitse W960 naar voor als de grote uitdager van de gehypete iPhone van Apple. Het bakje heeft maar liefst 8 GB opslagruimte en is uitgerust met een verdienstelijke 3,2-megapixelsensor. Het aanraakscherm van 2,6 inch wordt gecombineerd met een compact toetsenbord, wat misschien geen slechte zet is. Surfen kan via WiFi en een ingebouwde Opera-browser.

De W910 verraste ons met een paar opmerkelijke functies. De commando’s Next, Previous en Shuffle kan je voortaan besturen door met het toestel te ‘schudden’, een systeem dat Shake Control gedoopt werd. Verder vinden we op dit toestel ook SensMe-technologie. Dit analyseert je muziek en geeft er een gevoelswaarde aan. Daarmee kan je de muziekkeuze afstemmen op hoe je je voelt. Deze gsm wordt geleverd met een geheugenkaartje van 1 GB en is voorzien van een 2-megapixelsensor.

Voor wie het allemaal wat minder mag zijn, heeft Sony Ericsson de Z320 en Z250 in petto. De Z320 krijgt nog een 1,3-megapixelsensor mee, terwijl de Z250 het stelt met een trendy retrolook.

In samenwerking met Gracenote verfijnde Sony Ericsson ook zijn TrackID-muziekherkenningssoftware voor de K850, W960 en de W910. Naast opzoekwerk naar muzikanten en liedjes, herkent deze technologie de uitvoerders van bijvoorbeeld nummers op de radio. Als je een kort stukje opneemt, analyseert het de muziek en vertelt het je wie het liedje heeft gemaakt. Deze service is gratis maar je betaalt wel de internetkosten op je gsm. In de tweede helft van het jaar wordt het ook mogelijk om via M-buzz muziek te kopen en rechtstreeks te downloaden naar je Walkman-phone. Kostprijs voor één nummer: 2 euro.

Je zal nog wel wat geduld moeten hebben voor je de K850, W960 en de W910 kan aanschaffen: de toestellen zijn pas beschikbaar vanaf oktober. De Z320 en de Z250 liggen al vanaf juli in de winkelrekken. Prijzen zijn nog niet bekend.

External links

Sony Ericsson