Op de website van Apple kan je terecht voor een Windows-versie van Safari, de populaire browser voor Mac-platformen. Het gaat nog wel om een bètaversie, maar hiermee geeft Apple duidelijk te kennen dat het de strijd aangaat met Internet Explorer en Firefox.

Op de website van Apple kan je terecht voor een Windows-versie van Safari, de populaire browser voor Mac-platformen. Het gaat hier nog wel om een bètaversie, maar hiermee geeft Apple duidelijk te kennen dat het de strijd aangaat met Internet Explorer en Firefox.

Met Safari wil Apple het grote succes van iTunes, het populaire muziekprogramma, achterna. De browser belooft tot 2x sneller pagina’s te laden dan Internet Explorer en 1,5x sneller dan Firefox. Ook Javascript zou een flinke energieboost krijgen, en Safari zou eveneens sneller opstarten dan de concurrentie.

Andere features zijn het gekende Apple-design, makkelijke toegang tot bookmarks en privaat browsen (waarbij geen cookies of informatie wordt opgeslagen). Met de SnapBack-functie, bedoeld om verdwalen op internetsites te voorkomen, keer je makkelijk terug naar eerdere zoekresultaten. Ook het snel bekijken van nieuws met RSS is ingebouwd.

Daarnaast zijn alle kenmerken present die je van een doorsnee browser verwacht: het blokkeren van pop-ups, zoekopdrachten in websites, surfen met tabs en beveiligde verbindingen voor websites met encryptie.

Het is te vroeg om nu al te oordelen of Safari het gaat maken. Wat de snelheid betreft, doet deze browser het alvast goed. In de bètaversie gaf het openen van bookmarks een foutmelding, en zo vinden we nog heel wat foutjes. Op onze eigen site worden de navigatie en de titels van artikels bijvoorbeeld niet getoond (zie screenshot).

Het ziet er veelbelovend uit, maar op dit moment zitten er nog te veel bugs in om er vlot mee te kunnen werken. Nog even afwachten dus.

External links

Safari