In sommige gevallen wordt aangeraden om je BIOS te updaten. Na rondvraag blijkt echter dat dat nogal gevaarlijk is. Als het misloopt zou je zelfs een nieuw moederbord moeten kopen. Klopt dit? Hoe gevaarlijk is zo’n update en kan ik dat zelf?

via e-mail

Een BIOS-update brengt inderdaad een zeker risico met zich mee: de kans bestaat immers dat je pc achteraf geen kik meer geeft omdat het BIOS niet of slecht functioneert.

Een nieuwe BIOS-chip binnenhalen en de slechte vervangen zou een oplossing kunnen zijn, maar je kan ze bijna niet los verkrijgen. Vaak zit er inderdaad niets anders op dan het hele moederbord te vervangen.

Maar gelukkig zijn de softwarepakketten om BIOS-chips te flashen de laatste jaren betrouwbaarder geworden. Zo kan je eerst opteren voor een back-up van je oude BIOS voor je iets gaat veranderen.

Daarnaast wordt er ook gewerkt met zogenaamde checksums. Dat zijn controles die ervoor zorgen dat geen enkele bit van het BIOS geprogrammeerd wordt als het controlegetal niet overeenkomt met de grootte en opbouw van het BIOS-bestand zoals de producent het gelanceerd heeft.

Toch nog een goede raad: start je pc op met een bootdiskette en activeer zo weinig mogelijk stuurprogramma’s en hulpsoftware.

Neem je tijd voor de opdracht en schakel de pc hardwarematig volledig uit als de programmatie is afgelopen. Daarna zou je met wat geluk een nieuw BIOS moeten hebben…