Bijna iedereen heeft tegenwoordig een digitaal fototoestel, en fabrikanten komen dan ook steeds vaker op de proppen met toestelletjes die een of andere speciale functie hebben. Onderwatertoestellen bijvoorbeeld, waarmee je niet alleen naast maar ook ín het zwembad plaatjes kan schieten.
Camerafabrikant Olympus heeft in zijn µ-reeks (spreek uit ‘mju’) zo’n paar modellen die tegen een spatje kunnen: 770 SW, 720 & 725 SW. Maar goede foto’s maken onder het wateroppervlak vergt een ietwat andere aanpak. Hieronder vind je alvast enkele tips.
1. Ga langzaam het water in
Niet iets waar je meteen aan denkt als je enthousiast het zwembad induikt: de plons als je het water raakt, zorgt voor druk op de camera of het omhulsel. Dat kan je best proberen te vermijden.
2. Fotografeer naar boven
Alles valt of staat met de juiste belichting. Doordat er onder water minder licht beschikbaar is, moet je roeien met de riemen die je hebt. Het fototoestel wat meer omhoog richten bij het fotograferen vergroot alvast de lichtinval.
3. Let op de diepte
Hoe dieper je gaat, hoe minder licht er is. En zoals iedereen weet, heb je voor goede foto’s ook genoeg licht nodig. Let er dus op dat je niet te diep gaat, tenzij je een afzonderlijke belichtingslamp hebt.
4. Fotografeer van dichtbij
Nog een tip om af te rekenen met de schaarsheid van licht: zorg ervoor dat je niet te ver van je object verwijderd bent. Dat vermindert de kans op mindere opnames door zwevende deeltjes.
5. Opgepast voor ongewenste deeltjes
Onder water zweven heel wat mogelijke fotoverpesters. Bewegende deeltjes kunnen je fotokwaliteit verminderen. Vandaar dat je best contact met de ondergrond voorkomt, om stofwolken te vermijden. Weinig bewegen verkleint ook de kans op meer beeldvervuiling. Je adem inhouden tijdens het fotograferen verkleint de kans op een verdwaalde luchtbel op de foto.
6. Het toestel stil houden
Nog meer dan bovenwater moet je er onder het wateroppervlak op letten dat je toestel zo weinig mogelijk beweegt. Doordat je minder licht hebt, kan beweging een foto wazig maken.
Je merkt dat onder water fotograferen wat meer om handen heeft dan fotootjes maken aan de oppervlakte. Kort samengevat moet je vooral letten op de belichting en eventuele bewegende deeltjes. Maar let er ondertussen ook op dat je genoeg plezier maakt.