Sociale zoekmachine StumbleUpon is zojuist overgenomen door eBay en daar is een goede reden voor. Dit bijzondere webportaal laat u voortdurend leuke websites vinden. Met deze browserwerkbalk wordt dat vanaf nu een stuk makkelijker.

Toen een groepje Canadese programmeurs met het idee van StumbleUpon op de proppen kwam, wisten ze dat ze een goed idee in handen hadden. Het idee, zoals ze dat tijdens een BBC-interview uitlegden, was kinderlijk eenvoudig: druk op een knop en vind een leuke website. De jonge codetovenaars gingen aan de slag en kwamen uiteindelijk met iets op de proppen waar veilingsite eBay 75 miljoen dollar voor over had.

[download_file]
Veruit het belangrijkste element in deze uitgebreide werkbalk is de knop met het woord Stumble. Druk hier op en de lol kan beginnen. Allereerst maak je een account aan op StumbleUpon.com, waar je moet aangeven welke interesses je hebt. Je kan kiezen voor onderwerpen zoals computers, kunst of films. Als je na het invoeren van deze gegevens gaat stumblen, zoals de makers deze bezigheid noemen, zal je van de ene verbazing in de andere vallen. Geen duizenden nutteloze zoekresultaten, maar alleen websites met boeiende inhoud. Nooit exact waar je naar op zoek was, maar altijd binnen uw aandachtsgebied.

Met de twee duimpjes, het ene naar boven en het andere naar beneden gericht, kan je aangeven of de site je wel of niet bevalt. Dit is de essentie van het systeem, maar met de andere opties kan je plaatjes of video’s stumblen en nieuwe trefwoorden toevoegen die in je zoekacties moeten worden opgenomen. Als je je daartoe geroepen voelt, kan je zelfs een persoonlijke recensie schrijven die dan op je StumbleUpon-profiel zal verschijnen.

Veruit de leukste mogelijkheid van deze werkbalk is het instellen van de taal. In plaats van louter Engelstalige pagina’s kan je ineens de leukste Nederlandse websites tegen het lijf lopen. Een kleine tip: klik op het woordje ALL en ga naar de optie LANGUAGES. Het beperkt je wel in je mogelijkheden, maar deze instelling kan je later altijd weer ongedaan maken.

Hoewel deze werkbalk al wat langer bestaat, is hij nog altijd een persoonlijke favoriet, die zowel in Internet Explorer als in Firefox kan worden gebruikt. Stumblen is vele malen leuker dan het doelloze gedwaal door onpersoonlijke zoekmachines.
Windows 2000/XP
Firefox 1.0 – 2.0/Internet Explorer 6 – 7

External links

StumbleUpon 3.05