Telkens ik mijn computer opstart, krijg ik de keuze uit drie dezelfde besturingssystemen: Windows XP Home. Na 30 seconden start de pc dan gewoon verder op. Blijkbaar is er iets mis gegaan bij het herinstalleren van Windows. Hoe krijg ik die keuze weg?

Luc Schnieders

Je vermoeden is ongetwijfeld juist: heb je inderdaad maar één versie van XP Home draaien, dan heeft de herinstallatie van Windows voor dit even vervelende als verwarrende opstartmenu gezorgd.

Gelukkig kan je dat snel weer rechtzetten. Klik met de rechtermuisknop op DEZE COMPUTER en kies EIGENSCHAPPEN. Open het tabblad GEAVANCEERD en druk bij OPSTART- EN HERSTELINSTELLINGEN op de knop INSTELLINGEN.

Nu kan je bijvoorbeeld al het vinkje verwijderen naast LIJST MET BESTURINGSSYSTEMEN 30 SECONDEN WEERGEVEN, of het aantal seconden zelf verlagen (tot 0). Je doet er echter beter aan om twee van de drie opstartitems ook effectief uit het menu te verwijderen.

Druk daarvoor op de knop BEWERKEN. Je Kladblok opent zich en toont je het opstartmenu. Onder de rubriek [Operating Systems] zou je nu drie identieke regels moeten zien.

Wis er twee van, maar maak voor alle zekerheid eerst een kopietje van dit bestand! Nu zou het euvel van de baan moeten zijn.