Wie benieuwd is welke zoektermen populair zijn op de zoekmachine Google, moet beslist eens een kijkje nemen op de vernieuwde website van Google Trends. Hier kan je zien wat de doorsnee surfer het vaakst opzoekt op de populaire zoekmachine en vanuit welke landen dat opzoekwerk gebeurt.

Voorlopig is een selectie van de populairste items van de dag enkel beschikbaar voor zoekopdrachten vanuit Amerika. Maar niet getreurd, in de toekomst wordt het aanbod uitgebreid en voor Nederlandstalige surfers zijn er nog genoeg andere leuke dingen die je kan onderzoeken.

Je kan bijvoorbeeld een Nederlandstalige zoekterm ingeven en kijken hoe populair die is. Daarbij zie je dan meteen op een overzichtelijke grafiek in welk jaar het onderwerp het vaakst aan bod is gekomen. Bovendien krijg je een lijstje met relevante nieuwsitems die gelinkt werden aan de zoekopdracht.

Een leuke extra is dat je meteen ziet vanuit welk land het meeste opzoekwerk gebeurt, en vanuit welke regio een term het vaakst is opgezocht. Voor Clickx bijvoorbeeld lijkt het voornaamste opzoekwerk vanuit Mechelen te komen.

Uit de populaire zoektermen komen vaak ook bizarre resultaten aan het licht. Waarom bijvoorbeeld de vraag ‘Hoe blijft een kangoeroe koel’ de top 100 van meest opgezochte onderwerpen in de USA haalt, blijft een raadsel.

External links

Google Trends