Windows kan zich als een koppige ezel gedragen. Vensters zitten elkaar in de weg, taakbalken zitten overvol programma’s en belangrijke functies zijn lastig met één knop te bedienen. Pitaschio is een controlekastje dat je helpt om de ezel weer aan het lopen te krijgen.

Het lijkt wel alsof de makers van Pitaschio een lijstje hebben gemaakt van bureaubladirritaties en de oplossingen bij elkaar in één venster hebben gezet. Vooral op het gebied van navigatie is deze gratis tool een uiterst behulpzame assistent. Zo kan je meerdere vensters aan elkaar laten ‘plakken,’ zodat je niet voortdurend bezig bent met het uitgraven van één openstaande map. Als je de puinhoop zat bent, kan je een aantal mappen minimaliseren in het systeemvak.

[download_file]
Sluit je vaak per ongeluk deelvensters met een ongelukkig gemikte muisklik? Schakel het welbekende ‘kruisje’ gewoon uit. En als je vaak met uw linkerhand op het toetsenbord rust en per ongeluk op de Windows-toets drukt, kan je die met één bevestiging verlammen. Er is zelfs de mogelijkheid om muis en toetsenbord te blokkeren als je bezig bent met een grote schoonmaak.

Pitaschio heeft het scrollwiel een stuk meer autoriteit gegeven dan Microsoft zelf doet. Als je met de muis op het bureaublad staat, kan je het audiovolume regelen door op en neer te scrollen. Als je ‘Adjust Transparancy By Wheel’ heeft aangevinkt, kan je ongewenste vensters met scrollen steeds doorzichtiger maken tot ze onzichtbaar zijn. En er zijn meer functies die het kleine wieltje dankzij Pitaschio van een lelijk eendje in een zwaan doen veranderen. Pitaschio draait onopvallend mee in je systeemvak en biedt zelfs de optie om zichzelf daar onzichtbaar te maken.

De bovengenoemde mogelijkheden zijn een fractie van de werkelijke capaciteiten van deze Windows-butler. Een programma dat zoveel kan en zich toch helemaal voor je wegcijfert, moet haast wel het proberen waard zijn.
Windows 2000/XP

External links

Pitaschio