Mijn internetprovider (Eircom) biedt zowel een 'static' als een 'dynamic' ip-adres aan. Wat is het verschil tussen de twee, en is het ene beter is dan het andere?

Mijn internetprovider (Eircom) biedt zowel een ‘static’ als een ‘dynamic’ ip-adres aan. Wat is het verschil tussen de twee, en is het ene beter is dan het andere?

Simon Van Hijfte

Eerst even uitleggen wat een ip-adres precies is. Dit is een unieke reeks van 4 cijfers waarmee een locatie op het internet wordt aangeduid. Met dit adres kan je computer dus geïdentificeerd worden, en je kan het enigszins vergelijken met een telefoonnummer. Over naar jouw vraag.

Een statisch ip-adres is een ip-adres dat in principe nooit verandert en vast toegekend wordt aan een bepaalde computer. Webservers en mailservers zijn typische computers die over een vast ip-adres moeten beschikken; ze zijn dan makkelijker bereikbaar zijn voor de buitenwereld. Als je dus thuis zelf in de weer bent met dergelijke diensten, valt een statisch of vast ip-adres zeker te overwegen. Soms kan daar wel een meerprijs tegenover staan.

De meeste internetaanbieders geven hun klanten echter een dynamisch adres, waarbij om de zoveel uur, of zelfs bij iedere nieuwe verbinding een ander ip-adres wordt toegekend. Dat maakt het moeilijker voor de buitenwereld om puur op basis van het ip-adres een computer (en dus ook een gebruiker) te identificeren.

Anderzijds, wie bijvoorbeeld vanaf het internet toegang wil krijgen tot zijn thuisnetwerk, zal dus iedere keer een ander ip-adres moeten opgeven. Om dat probleem op te vangen bestaan er dynamische dns-diensten zoals die van DynDNS. Zij koppelen (gratis) een zelfgekozen domeinnaam aan een dynamisch ip-adres, zodat je enkel nog maar de domeinnaam hoeft te onthouden.

Kortom, de meeste thuisgebruikers kiezen best voor een dynamisch ip-adres, als ze al de keuze hebben.