Met de regelmaat van de klok heeft supermarktketen Aldi goedkope notebooks in z’n assortiment. Vanaf woensdag vind je er voor 699 euro de Medion MD 98300 in de rekken. Wij konden dit Vista-toestel al uitgebreid aan de tand voelen.

Onder de motorkap van de MD 98300 treffen we ditmaal geen Intel-processor aan, maar een AMD Turion TL-50 met twee kernen, geklokt op 1600 MHz. Maar laat dat je niet afschrikken. Deze AMD-processor staat in de pikorde van processoren dan misschien wel een (klein) trapje lager dan de Intel Centrino’s, het blijft wel een degelijk stukje hardware. Bovendien is de Turion TL-50 een niet geheel onlogische keuze in deze prijsklasse.

Medion voorziet verder in 1 GB systeemgeheugen, een harde schijf van 120 GB, een dvd-schrijver en een berg software, waaronder een antiviruspakket van Bullguard, Microsoft Works, Ulead PhotoImpact 12 en Nero Essentials. Het besturingssysteem is Windows Vista Home Premium.

Hoewel de behuizing er wat plastiekerig uitziet, voelt het geheel toch voldoende robuust aan. Ook het klavier biedt een stevige aanslag. De kwaliteit van het 15,4-inch beeldscherm is daarentegen wat minder; zelfs op maximale helderheid doet het beeld ietwat dof aan, een gevoel dat nog versterkt wordt wanneer je afwijkt van de ideale kijkhoek. Ook het geluid dat de luidsprekers voortbrengen, kan ons niet echt overtuigen. Zelfs voor een draagbare computer is dit geluid aan de doffe kant.

In 3DMark06, een benchmarkprogramma om de prestaties van de grafische kaart te bepalen, behalen we een score van slechts 128 punten. Niet verbazend, want de GeForce Go 6150 heeft weinig gemeen met de krachtige GeForce-kaarten die we in desktops aantreffen. Bovendien beschikt deze grafische kaart niet over eigen geheugen, waardoor hij nog een deel van het systeemgeheugen afsnoept. Recente games spelen op deze laptop behoort dus niet tot de mogelijkheden.

Belangrijker bij een toestel dat enkel kantoorambities blijkt te hebben, is de autonomie van de batterij. Aangezien onze standaard batterijtest nog altijd niet werkt onder Windows Vista, vallen we terug op het gratis programma BatteryEater. Op één batterijlading blijken we ongeveer 3 uur te kunnen doorwerken.

Sinds Medion z’n helpdesk verplaatst heeft naar Nederland, bereiken ons vrij regelmatig klachten omtrent de verleende service: pc’s die zeer lang in reparatie zijn, of die verschillende keren terugmoeten naar het reparatiecentrum vooraleer een probleem opgelost is. Koop je een pc in een supermarkt, dan ben je meestal wel goedkoper af, maar heb je natuurlijk niet de persoonlijke ondersteuning die de computerwinkel op de hoek vaak nog wel kan bieden.

External links

Aldi

External links

Medion