Het conflict tussen de Franstalige kranten in ons land en Google raakt stilaan opgelost. Sinds donderdag zijn alle Belgische kranten opnieuw op de zoekmachine te vinden.

Sinds de zoekgigant in september 2006 werd veroordeeld door een Belgische rechtbank, mocht het bedrijf geen nieuws meer overnemen van de Franstalige Belgische kranten. Google ging in beroep tegen de uitspraak, maar verloor.

Ondanks de conflicten van de afgelopen maanden, heeft Google nu een akkoord bereikt met Copiepresse, de vereniging van Franstalige en Duitstalige kranten. In een gezamelijke verklaring zeggen beide partijen dat de Belgische kranten opnieuw in de zoekindex zullen verschijnen.

De zoekmachine zal enkel de nieuwe artikels kunnen weergeven. Oudere artikels die alleen voor abonnees beschikbaar zijn, worden niet opgeslagen in de cache van Google.

Over de kern van de zaak, het opnemen van krantenkoppen en fragmenten van artikels in Google News, is nog geen duidelijkheid. “Nu er geen rechtszaken lopen, willen Copiepresse en Google van deze rustige periode gebruikmaken om manieren te zoeken om samen te werken op lange termijn”, luidt het in een gezamenlijke verklaring.

Als gevolg van het vonnis nam Google vorig jaar vrij drastische maatregelen. Zo was de Franstalige krant Le Soir helemaal niet meer te vinden in de zoekresultaten. Maar uit de CIM-cijfers die sinds het vonnis verschenen, bleek dat de impact op de website vrij klein was.

External links

Google

External links

Copiepresse