Bijna alle niet-Amerikaanse internetgebruikers krijgen geen toegang meer tot de populaire online muziekdienst Pandora. De blokkade komt er na zware druk van de muziekindustrie.

Pandora is een online muziekdienst die op basis van de muzikale voorkeur van de gebruiker nieuwe songs of artiesten suggereert. De gebruiker geeft aan of hij een bepaald nummer goed vindt, en op basis van dit stemgedrag worden de suggesties verder verfijnd. Kortom, een ideale manier om nieuwe muziek te ontdekken.

Om licentieredenen afficheerde Pandora zich al vanaf de start als een dienst voorbehouden aan inwoners van de Verenigde Staten. Deze beperking was echter makkelijk te omzeilen: Pandora vroeg enkel om een postcode. Het volstond dus om een zipcode van een Amerikaans stadje in te vullen om als Europeaan de muzikale doos van Pandora te openen.

De muziekindustrie verplicht Pandora nu om deze toegangscontrole te verscherpen. De muziekdienst controleert aan de hand van het IP-adres of de internetgebruiker in de Verenigde Staten woont. Is dit niet het geval, dan krijgt de bezoeker een verontschuldiging voorgeschoteld van oprichter Tim Westergren.

Niet alle gebruikers buiten de VS wordt echter de toegang ontzegd. Voor muziekliefhebbers in Canada en het Verenigd Koninkrijk geldt de blokkade niet. Volgens Pandora zijn de gesprekken over een muzieklicentie in die landen ver genoeg gevorderd om de dienst aan Canadese en Britse luisteraars te blijven aanbieden.

Uitgesloten gebruikers kunnen hun e-mailadres achterlaten en worden verwittigd als de dienst in hun land een licentie heeft bemachtigd. Al waarschuwt Pandora dat dit nog lang kan duren. Het bedrijf belooft dat het in afwachting daarvan de persoonlijke voorkeuren van de gebruikers bewaart.

External links

Pandora