Heb je een notebook, dan weet je waarschijnlijk dat je in het systeemvak van Windows kan nagaan hoe lang je nog zonder netstroom kan werken met je batterij. Maar wist je ook dat elke batterij een speciale chip bevat die nuttige gegevens levert over de batterij en de levensduur ervan?

 

Met een klein gratis programmaatje kan je die gegevens uitlezen. Download het programma MobileMeter op www.geocities.co.jp/SiliconValley-Oakland/8259.

 

Klik op de link YOU CAN DOWNLOAD LATEST MOBILEMETER FROM HERE en trek je verder niets aan van het Japans op die pagina.

 

Bewaar het bestand op je harde schijf en dubbelklik er op. Open het gecomprimeerde zip-bestand en decomprimeer het, bijvoorbeeld op je bureaublad of in een aparte map. Dubbelklik daarna op het bestand MOBMETER.EXE.

 

Je ziet nu de frequentie van je processor, de temperatuur van je processor en harde schijf en ook of je batterij al dan niet aan het opladen is. Klik nu met de rechtermuisknop op het programma en kies OPTIONS. Ga daarna naar BATTERY INFORMATION.

 

Vooral de waarde WEAR LEVEL is interessant. Hoe hoger deze waarde, hoe slechter de batterij er aan toe is. Een batterij met een WEAR LEVEL van meer dan 70% kan je maar beter vervfangen. Uit dergelijke batterijen krijg je bij elke laadbeurt bovendien nog maar weinig ‘werktijd’!