Hoe maak ik het best een screenshot van een scène uit een dvd-film? De screenshots die ik nu maak, zijn meestal helemaal zwart, ofwel klopt de beeldverhouding niet.

François Saenen

Je vertelt er niet bij welke methode je gebruikt. Dat kan eigenlijk op twee verschillende manieren. Zo kan je inderdaad een ‘klassieke’ tool voor schermafbeeldingen inzetten.

Een van de beste is SnagIt, dat de screenshots naar heel wat uiteenlopende grafische formaten (waaronder jpg, gif en tif) kan exporteren. Je bepaalt zelf ook de resolutie waarmee dat gebeurt.

Je hoeft dan maar je dvd-film af te spelen (bijvoorbeeld met behulp van PowerDVD) en het gewenste frame met SnagIt in te blikken. Krijg je enkel een zwart scherm als resultaat, dan helpt het gewoonlijk wel als je de hardwareversnelling tijdelijk een tandje lager instelt.

Dat kan je als volgt doen. Klik met de rechtermuisknop op een lege plaats op je bureaublad en kies EIGENSCHAPPEN. Op het tabblad INSTELLINGEN druk je op de knop GEAVANCEERD. Vervolgens open je het tabblad PROBLEEM OPLOSSEN, en zet je de schuifbalk bij HARDWAREVERSNELLING naar links. Bevestig met OK. Nu lukt het schermschot wellicht wel. Belangrijk is ook dat je altijd over een up-to-date stuurprogramma voor je videokaart beschikt.