Ik heb thuis een laptop en een desktop-pc die beide met een netwerkkaart zijn uitgerust. Ik wil tussen beide machines bestanden kunnen uitwisselen. Ik weet dat het kan via usb, een ethernet-netwerkje, een gekruiste netwerkkabel en zelfs via de seriële of parallelle poort. Zijn er bepaalde voor- of nadelen verbonden aan deze methodes? En wat raden jullie me aan als het zo goedkoop mogelijk moet kunnen?
Dave Dehansez
Een hele opsomming al, maar we voegen er graag nog een paar methodes aan toe. We gaan er van uit dat je een externe usb- of FireWire-schijf geen handige methode vindt.
Een mogelijke oplossing is een null modemkabel. Dat is een speciale 9-pins of 25-pins-kabel die je bij beide toestellen aansluit op de seriële poort.
De maximale verbindingssnelheid is echter wel beperkt tot een magere 115.000 bps. Voordeel is dat de kabel enkele tientallen meters lang mag zijn. Van deze kabels bestaan ook versies voor de parallelle poort.
Dat geeft je wel een snellere verbinding, maar de kabel houdt het na zo’n 5 meter voor gezien. Zo’n null modemverbinding opzetten met Windows XP is een fluitje van een cent.
Het makkelijkst gaat dat via de WIZARD NIEUWE VERBINDING. Deze wizard laat je trouwens toe nog een andere verbindingsmethode aan te spreken: IrDA (infrarood).
Voorwaarde is dat beide pc’s dan zo’n IrDA-poortje aan boord hebben – let wel: een seriële infraroodpoort, en geen printerpoortje.
Een weinig waarschijnlijk scenario voor je desktop-pc. Bovendien is dit een erg lome connectie én moeten beide toestellen elkaar letterlijk in het oog kunnen houden.
FireWire is alweer een andere techniek die je voor zo’n verbinding kan inzetten. Ze blijkt echter pas betrouwbaar als beide pc’s met Windows XP werken. Met de snelheid zit het hier wel snor (tot 400 Mbps) maar langer dan zo’n 4,5 meter hoef je de kabel niet te maken.
Over naar cross-over dan maar. Tussen de netwerkkaarten van beide pc’s hang je dan een speciale kabel: een cross-over of ook wel cross-linked kabel genoemd.
De standaardsnelheid is 100 Mbps, hoewel ook al gigabit-oplossingen goed betaalbaar zijn. Zo’n cross-over oplossing lijkt ons in jouw situatie best aan te bevelen, temeer omdat je al over netwerkkaarten beschikt.
Met een euro of 10 voor de kabel zit je dus al gebeiteld. Komen er nog meer pc’s bij, dan hoef je maar een simpele switch in te schakelen waar je alle (gewone) ethernetkabels aan koppelt. Draadloze oplossingen zijn natuurlijk ook mogelijk.
WiFi in een zogenaamde ‘ad hoc’-opstelling ligt dan het meest voor de hand. Je zal dan wel nog twee draadloze netwerkkaartjes moeten aanschaffen. En wil je het nog wat exotischer, dan kan je aan Bluetooth denken.
Geen Bluetooth-aansluiting op je desktop? Een usb-naar-Bluetooth adapter helpt je uit die impasse. In theorie overbrug je hiermee tot zo’n 30 meter, maar de standaard overdrachtssnelheid stokt wel al rond 1 Mbps.