Microsoft heeft aangekondigd dat het een concurrent uitbrengt voor het populaire Flash. Adobe Flash is de meestgebruikte standaard op internet om video, animaties en interactieve toepassingen weer te geven. Wat zijn de voor- en nadelen van Silverlight ten opzichte van Flash?

Flash zou hier en daar tekortschieten als het gaat over hoge kwaliteit van films. Auteurs kunnen ook (nog) geen digitale stempel toevoegen die bepaalt welke rechten gebruikers over hun werk hebben. Vandaar dat sommige grote mediabedrijven op dit moment Flash nog niet omarmd hebben als ontwikkelingstool. Andere nadelen zijn de kosten van het gebruik van Flash op grote schaal. De gebruikte encoder (zeg maar hetgene dat geluid of film omzet in andere formaten) is vrij duur en ook het serverprogramma kost behoorlijk wat. Het systeem van licenties is zo opgebouwd dat hoe meer bezoekers je hebt, hoe duurder alles wordt.

Langs de andere kant is Flash zo populair omdat het eenvoudig is en doet wat het moet doen. Meer dan tachtig procent van de computers op internet gebruikt Flash. Sinds 1996 is het langzaamaan de markt beginnen veroveren.

De Microsoft-tegenhanger Silverlight focust zich op de zwakke kanten van zijn toekomstige concurrent. Zo zou Silverlight beter kunnen omgaan met video, wat tot betere kwaliteit zou moeten leiden. Je zou ook meer videovensters kunnen openen. Een andere zwakheid van Flash, beheer van uitvoerrechten, wordt ook te lijf gegaan.

Met behulp van DRM valt dit bij Silverlight wel te controleren. DRM staat voor Digital Rights Management en is een techniek waarmee auteursrechten beschermd worden. De rechthebbenden kunnen zelf aangeven welke acties er met hun materiaal toegestaan zijn. Ook bij WMV, het gekende Microsoft-videobestandsformaat, is DRM aanwezig.

De betere integratie van Silverlight in Microsoft besturingssystemen zou voor meer stabiliteit en kracht zorgen. Vraag is of Silverlight zal weten door te breken in het monopolie van Flash. Enkele grote bedrijven zoals Akamai Technologies, Eyeblaster en Major League Baseball zijn er alvast klaar voor om mee op de Silverlight-kar te springen.

External links

Silverlight (Microsoft)