Ik werk met Windows XP Home Edition en ben zelf de ‘administrator’. Andere gezinsleden hebben een account met beperkte rechten. De schijf is in een aantal partities opgedeeld. Nu staat de map ‘Mijn documenten’ jammer genoeg op de partitie die stilaan aan het vollopen is. Hoe kan ik zo’n persoonlijke map aanmaken op een andere partitie die meer vrije ruimte heeft?

Pascal Ghijsels

In Windows XP Home kan je inderdaad niet zo makkelijk een persoonlijke (lees: beveiligde) map creëren buiten je eigen profielmap. Zoals gezegd bestaan daar wel achterpoortjes voor, of kan je externe encryptietools inschakelen.

Maar er is nóg een alternatief: je kan namelijk je huidige persoonlijke map ‘Mijn documenten’ verhuizen naar een andere schijf(partitie). Meld je alvast aan met je eigen account.

Start de Verkenner op en klik met de rechtermuisknop op MIJN DOCUMENTEN: dit item vind je helemaal bovenaan links in je Verkenner (vermoedelijk net onder BUREAUBLAD).

Kies EIGENSCHAPPEN uit het snelmenu, en druk in het tabblad DOEL op de knop VERPLAATSEN. Selecteer vervolgens een gepaste locatie, en maak desnoods een nieuwe map aan. Bevestig met OK en laat alle mapinhoud mee kopiëren. In principe is het zelfs mogelijk je hele profielmap (en dus niet alleen ‘Mijn documenten’) een andere bestemming te geven, maar deze procedure is wel een pak ingewikkelder. Maar dat hoeft niet echt je zorg te zijn, want jouw probleem is alvast opgelost…