Daarnet zette ik mijn computer aan en kreeg volgend foutbericht: “RTHDCPL.EXE – Ongeldige verplaatsing van systeem-DLL-bestand. Systeem-DLL-bestand user32.dll is verplaatst in het geheugen. De toepassing zal niet goed werken. De verplaatsing was nodig omdat DLL-bestand C:WINDOWSsystem32HHCTRL.OCX een adresbereik in beslag nam dat was gereserveerd voor systeem-DLL-bestanden van Windows. Neem contact op met de leverancier van het DLL-bestand voor een nieuwe versie.” Wat is hier misgelopen?

Els Bossuyt

Een patch die Microsoft recent uitbracht, kan in uitzonderlijke omstandigheden een nieuw probleem veroorzaken. Onder Windows XP met Service Pack 2 kan er een probleem optreden bij pc’s met een geluidskaart van Realtek. Het is oppassen geblazen, want misschien weet je niet dat er een Realtek-chip onder de motorkap van de pc steekt. Vaak zijn geluidschips van dat bedrijf present op moederborden met ingebouwde audio.

Het probleem ontstaat door een conflict tussen de ANI-patch en het Realtek HD Audio Control Panel (Rthdcpl.exe), software die bij de Realtek-hardware hoort. Bij het installeren van de patch verschijnt dan de foutmelding “Rthdcpl.exe – Illegal System DLL Relocation”. Verschillende computergebruikers melden het optreden van het probleem.

Microsoft erkent de kwestie en heeft er een KnowledgeBase-artikel over geschreven. Onderaan de webpagina, onder het kopje ‘Resolution’, is er een link naar een downloadbare hotfix die het probleem moeten oplossen. Succes!