Ik heb mijn harde schijf onlangs geformatteerd omdat er intussen zoveel rommel op stond. Toen ik Windows opnieuw had geïnstalleerd, werkte het geluid echter niet meer. Ook de wizard HARDWARE TOEVOEGEN bracht geen uitweg: de geluidskaart wordt blijkbaar niet herkend. Hoe krijg ik die weer aan de praat?

Nathalie Colemont

Als je zeker bent dat de geluidskaart goed is aangesloten – of als de kaart in je moederbord geïntegreerd werd – dan is de wizard HARDWARE TOEVOEGEN inderdaad de aangewezen weg om die in gang te krijgen.

Lukt dat niet, dan zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar de stuurprogramma’s van die kaart. Normaal gezien heb je die samen met je pc (moederbord) of bij de aanschaf van de kaart op een diskette of een cd-rom meegekregen.

Is die nergens te bespeuren, dan komt het er op aan uit te vissen om welke kaart het precies gaat. Deze informatie kan je in de documentatie van je moederbord of geluidskaart vinden – desnoods noteer je het exacte model van het moederbord of van de geluidskaart (door de systeemkast open te schroeven).

Gewapend met deze gegevens kan je op de webstek van de fabrikant op zoek gaan naar een up-to-date driver. Gewoonlijk vind je die ergens in de rubriek SOFTWARE, DOWNLOAD of SUPPORT.

Heb je de driver eenmaal binnen, dan kan je alsnog de wizard HARDWARE TOEVOEGEN opstarten (open je CONFIGURATIESCHERM in klassieke weergaven en kies HARDWARE).

Op de vraag of je de hardware al hebt aangesloten, antwoord je bevestigend, waarna je het geschikte apparaat in de lijst aanduidt.

Desnoods kies je hier NIEUW APPARAAT TOEVOEGEN (helemaal onderaan) en duid je het apparaattype handmatig in een lijst aan (BESTURING VOOR GELUID, VIDEO EN SPELLETJES). Druk op de knop BLADEREN en wijs de wizard de weg naar je stuurprogramma. Nu zou het wél moeten lukken.