Hoe kan je PowerPoint (of andere) presentaties naar je webstek uploaden, zodat iedereen ze daar kan bekijken?

 

Jean Van der Smissen

 

Het eenvoudigste (voor jezelf) is wellicht het ppt-bestand ergens naar je webstek te uploaden en de url aan je vrienden door te spelen (bijvoorbeeld www.clickx.be/dias/clickx.ppt).

 

Nog zo vriendelijk is wel deze url in een aanklikbare link op een van je webpagina’s op te nemen. Zodra een bezoeker deze url oproept, zal PowerPoint de presentatie afspelen, al dan niet binnen het browservenster.

 

Voorwaarde is wel dat de extensie ppt op zijn computer aan PowerPoint is gelinkt (dat kan je checken met de Verkenner, meer bepaald via het menu EXTRA, MAPOPTIES, tabblad BESTANDSTYPEN). Dat hoeft trouwens niet noodzakelijk PowerPoint zelf te zijn.

 

Ook de gratis PowerPoint Viewer of Impress van de gratis suite OpenOffice.org volstaan.

 

Je kan het natuurlijk nog anders aanpakken. PowerPoint voorziet namelijk in de mogelijkheid je presentatie op te slaan in de vorm van webpagina’s.

 

Open het menu BESTAND en kies OPSLAAN ALS, WEBPAGINA. Druk op PUBLICEREN en stel de gewenste browserondersteuning in.

 

Via de knop WEBOPTIES kan je trouwens nog heel wat meer opties vastleggen, zoals de besturingselementen voor de navigatie. Bevestig met PUBLICEREN en upload het ganse boeltje richting webstek.

 

Een totaal andere benadering vind je bij ThinkFree Office Online, een gratis kantoorsuite die onder meer de module Show bevat.

 

Je kan hiermee geheel online je presentatie klaarstomen, waarbij de mogelijkheden niet veel voor die van PowerPoint hoeven onder te doen. Je diashows kan je vervolgens lokaal, maar net zo goed ook online opslaan en ‘publiceren’.

 

Zulke documenten krijgen dan een eigen url mee, die je bijvoorbeeld naar kennissen kan mailen. Meer nog, je bepaalt zelf of de ontvangers enkel kunnen meegenieten, dan wel het document ook mogen bewerken.