Ik gebruik geregeld een usb-stick om documenten mee naar school te nemen. Af en toe leen ik die stick even aan studiegenoten om bepaalde bestanden te kopiëren. Jammer genoeg blijken die ook andere bestanden te kopiëren, die ik liever niet laat inkijken! Hoe kan ik dat voorkomen? Bestaat daar speciale software voor?

Nick Deboo

Er bestaan usb-sticks die je met biometrische technieken kan beveiligen, zoals de Cruzer Profile van Sandisk of de BioSlimDisk iCool van RiTech. Die versleutelen automatisch de bestanden op de stick en ontsleutelen die alleen maar als je met de juiste vingerafdruk over de sensor gaat.

In jouw geval is zo’n oplossing echter niet ideaal, aangezien je selectief bepaalde mappen (of bestanden) wil beveiligen. Hier is dus een meer flexibele, softwarematige oplossing aangewezen.

Die vind je onder meer in het gratis Cryptainer LE, waarvan je ook een Nederlandstalige versie kan downloaden.

In een notendop ga je hier als volgt mee aan de slag. Installeer de tool op je harde schijf, en start het programma op. Allereerst open je het menu TOOLS, en klik je INSTALLEER CRYPTAINER MOBIEL aan (eventueel loop je eerst langs TALEN, DUTCH).

Deze ‘mobiele’ versie van Cryptainer laat je op je usb-stick terechtkomen. Sluit Cryptainer vervolgens af – óók in de taakbalk van Windows, en start de versie vanop je usb-stick.

Selecteer nu NEW VOLUME, geef de gewenste naam en grootte op, en tik een wachtwoord in. Zorg dat dit volume op je usb-stick belandt. Vanuit Cryptainer of via de Verkenner kan je nu bestanden naar dat virtuele volume verslepen of kopiëren.

Deze bestanden zijn voortaan enkel nog maar leesbaar als je (vanop je usb-stick) Cryptainer Mobiel opstart, snel even het volume inlaadt en het bijhorende wachtwoord intikt.

Nu hoef je niet langer bang te zijn voor pottenkijkers.