Ik heb een notebook die ik helemaal opnieuw wil installeren. Hierbij wil ik op mijn interne harde schijf (30 GB) een aparte partitie voorzien voor mijn Windows XP Home. Hoeveel GB dien ik hieraan volgens jullie toe te wijzen, er mee rekening houdend dat ik mijn XP constant update?

kasikucharski

Windows XP zelf neemt maar een viertal gigabyte in beslag. Daar moet je natuurlijk nog extra gigabytes bijtellen al naargelang de programma’s die je wil installeren. Hou er ook rekening mee dat je voldoende vrije schijfruimte voorziet, want Windows gebruikt deze onder andere voor het beheren van het wisselbestand.

Tien procent vrije schijfruimte is een goede regel. Een partitie van tien gigabyte moet voldoende zijn voor Windows XP en de meeste programma’s. Groter mag natuurlijk altijd, wat handig is als pure werkruimte, maar ook zijn nut heeft voor het bewaren van tijdelijke bestanden. Internet Explorer bijvoorbeeld kan na verloop van tijd ettelijke gigabytes aan tijdelijke bestanden genereren.

Een goede tip is om de harde schijf in twee gelijke delen (partities) te splitsen met behulp van Paragon Partition Manager – dat je terugvindt op de dvd die bij Clickx Magazine 140 zat. Op de C-partitie installeer je dan Windows en je programma’s, en de tweede partitie gebruik je bijvoorbeeld om de map ‘Mijn documenten’ op te plaatsen (klik met de rechtermuisknop op het pictogram MIJN DOCUMENTEN, kies voor EIGENSCHAPPEN, en geef een nieuwe doellocatie op). Door deze tweedeling kan je ook makkelijker back-ups maken van de ene naar de andere partitie.