Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.Ik zou mijn muziekbestanden graag gebruiken als karaokemuziek. Bestaan er gratis oplossingen om zangstemmen weg te filteren zodat enkel de achtergrondmuziek overblijft?

Bram Schalley

Een aantal muziek-editors biedt inderdaad zo’n optie aan.

Een krachtige tool is alvast het gratis Audacity http://audacity.sourceforge.net, dat zich ook in het Nederlands laat installeren. Als het even meezit, krijg je het met dit programma voor elkaar.
Dat hangt namelijk samen met de wijze waarop de song is opgenomen.

Bij stereo-opnames (in de studio) staat het vocale gedeelte namelijk vaak op beide kanalen, terwijl dat met de instrumentale muziek niet het geval is.

Om een karaoke-effect te bekomen, moet je dus alles verwijderen wat op beide kanalen op gelijkaardige manier opgenomen is.

In Audacity gaat dat als volgt: importeer de stereo-opname, en klik op het kleine pijltje naast de titel van het spoor. In dit pop-upmenu kies je dan STEREOSPOOR SPLITSEN. Selecteer nu het onderste spoor (rechterkanaal), ga naar het menu EFFECT, en kies OMKEREN. Vervolgens roep je voor beide sporen weer het pop-upmenu op, waar je dit keer MONO selecteert. Open dan het menu PROJECT, en kies hier voor SNELLE MIX.

Ten slotte kan je via het menu BESTAND de song EXPORTEREN Als je de gratis Lame encoder http://mitiok.cjb.net hebt geïnstalleerd, kan je de bestanden ook EXPORTEREN ALS MP3.

Een min of meer vergelijkbare tool is AV Music Morpher Gold http://mp3-player.audio4fun.com/mp3-music-editor.htm, die je ook gratis kan gebruiken (zij het dan in een basisversie).

De procedure is erg eenvoudig: laad en selecteer je muziekbestand, open het tabblad MORPHER, kies de VOICE REMOVER in het MORPHER-veld en maak dat actief. Druk dan op het icoontje MORPH SELECTED FILES en kies een geschikte uitvoerlocatie.

Je kan je geluk ook proberen met de eveneens gratis, maar al ietwat bejaarde plugin AnalogX Vocal Remover www.analogx.com/contents/download/audio/vremover.htm (voor DirectX of voor Winamp).

In de praktijk levert de hele procedure – bij zowat alle tools – jammer genoeg vaak een behoorlijk kakofonisch geheel op.