Enige tijd terug schreven jullie dat het best mogelijk is een pc bij langere afwezigheid van de eigenaars automatisch een mailtje te laten beantwoorden. Moet de pc daarvoor echter niet permanent aanstaan, en is dat dan wel een goed idee?

Jan Buttiens

Over deze vraag is al heel wat inkt gevloeid, en er zijn vermoedelijk evenveel voorstanders als tegenstanders. Wij willen ons antwoord echter wat nuanceren…

Als je inderdaad voor langere periode afwezig bent, kan je eigenlijk best wel je pc afzetten. Anders wordt het natuurlijk als je daardoor aan gebruiksgemak moet inboeten, bijvoorbeeld als je daardoor geen geautomatiseerde antwoordjes meer kan laten versturen.

In dat geval kan je eventueel wel overwegen je pc te laten aanstaan, maar dan moet je wel enige voorzorgen nemen.

Een pc die aanstaat, verbruikt natuurlijk stroom. Om dat stroomverbruik te minimaliseren, check je dus best eerst de instellingen van het energieverbruik van je systeem (power management).

Dat kan je in Windows doen vanuit het Eigenschappenvenster voor je beeldscherm, dat je oproept door rechts te klikken op je bureaublad en te kiezen voor BUREAUBLAD AANPASSEN.

Op het tabblad SCHERMBEVEILIGING druk je op de knop ENERGIE. Er verschijnt een dialoogvenster, waarin je het tabblad ENERGIEBEHEERSCHEMA’S opent. Hier kan je de gewenste opties instellen.

We raden je hoe dan ook wel aan je monitor effectief uit te schakelen, om voortijdige slijtage te voorkomen.

Zorg er ook voor dat je pc in een niet al te warme, droge ruimte staat. Ga voor je vertrek tevens na of je pc voldoende koeling krijgt in de systeemkast.

Die temperaturen kan je dankzij de ingebouwde warmtesensoren normaal via je BIOS aflezen (gewoonlijk moet je daarvoor op de DEL-toets drukken tijdens het opstarten van je pc) of via een of andere tooltje, dat vaak met je systeem wordt meegeleverd (bijvoorbeeld PC Alert), of met SpeedFan (freeware, www.almico.com/speedfan.php) of Hardware Monitor (shareware, www.hmonitor.com).

Blijft natuurlijk nog het gevaar van allerlei stroomonregelmatigheden (bijvoorbeeld ten gevolge van een blikseminslag, stroompieken, stroomuitval, enz…).

Om dat op te vangen raden we je dus wel aan gebruik te maken van een kwaliteits-UPS (Uninterruptible Power System). Die moet bovendien goed geconfigureerd zijn, zodat hij in een noodgeval eerst nog je systeem netjes kan afsluiten.

De status van je UPS kan je dan onder meer ook aflezen via het tabblad NOODVOEDING in het EIGENSCHAPPENVENSTER voor ENERGIEBEHEER.