De PlayStation 3 ligt vanaf vrijdag in de Europese winkels. Alhoewel, afgaande op de voorverkoopcijfers bestaat de kans dat het nu geen zin meer heeft meer om naar de winkel te stormen. Verwacht wordt dat alle beschikbare PS3’s op de lanceringsdag de deur uit zullen zijn.

Twijfelt u of de PS3 echt 599 euro waard is? In dat geval is dit artikel voor u. We beantwoorden alle belangrijke vragen over de nieuwe console.

Hoeveel kost de PlayStation 3?
In principe zijn er twee versies, een van 499 euro met een 20 GB-schijf en een van 599 euro met een harde schijf van 60 GB. Maar vooralsnog is de goedkopere versie niet in Europa te koop. Bronnen bij Sony suggereren dat de PS3 van 499 euro zelfs nooit onze contreien zal bereiken. Vergeet ook niet wat geld opzij te leggen voor een HDMI-kabel, want die zit er niet bij.

Dat is best wat geld. Waarom kost de console zoveel?
De PlayStation 3 zit propvol nieuwe technologie die tegelijkertijd grensverleggend is, maar ook peperduur was om te ontwikkelen. We hebben het dan niet enkel over de Cell-processor, maar ook over de Blu-ray-drive. Zeshonderd is zelfs véél te weinig, want Sony maakt op elke PS3 een serieus verlies. Hopelijk koopt u veel games, want daarop heeft Sony wél een gezonde marge.

Er steekt dus een Blu-ray-drive in de PlayStation. Maar is dat een goede zaak?
Dat hangt ervan af. In eerste instantie maakt het voor games weinig uit, al opent de overstap van dvd naar de veel ruimere Blu-ray de deur naar spelletjes met nog grotere levels en tussenscènes. Het is echter de vraag of spelletjesontwikkelaars hierop zullen inspelen. De kosten om een game te maken rijzen de pan uit en meer kan in dit geval op termijn minder betekenen. Minder gametitels, wel te verstaan.
Blu-ray is vooral interessant voor films. De schijfjes bevatten immers video in high definition, in dit geval 1080p. Laat er geen twijfel bestaan: als u eenmaal een high definition-film ziet, zult u nooit meer willen terugkeren naar wazige dvd’s. De PS3 is – zeker in de komende maanden – veruit de goedkoopste Blu-ray-speler.

Klinkt goed. Maar ik kan high definition-films op elke televisie bekijken?
Neen. U heeft een nieuwe platte televisie nodig – en dan wellicht nog een dure. Het HD-verhaal is immers een tikkeltje complex. De allermooiste kwaliteit wordt geboden door 1080p, maar die modus is uitsluitend aanwezig op dure lcd- of plasmaschermen. De goedkopere modellen kunnen ‘slechts’ 720p aan of een iets hogere, exotische resolutie. U herkent dergelijke televisies aan het ietwat misleidend etiket HD Ready. Overigens: 720p is nog altijd beter dan uw oude televisie. Maar 1080p is beduidend beter.

Hoe zit het dan met de Xbox 360? Die console kan toch ook high definition aan?
Ja, maar op een andere manier. Dankzij het onvermogen van elektronicagiganten om akkoord te raken over wie dvd-video mag opvolgen, circuleren er twee alternatieve formaten rond. Sony is een voorstander van Blu-ray en dus speelt de PS3 die schijven af, Microsoft zit in het HD DVD-kamp en heeft de Xbox 360 daarmee compatibel gemaakt.
De verschillen tussen HD DVD en Blu-ray opsommen zou te veel plaats innemen. Vooral belangrijk is dat ze niet compatibel zijn met elkaar en dat sommige films enkel op een van de twee formaten uitkomt.
We besparen u ook de uitleg over de ontbrekende HDMI-poort op de Xbox 360, de HDCP-beveiliging die ervoor zorgt dat u Blu-ray-films niet op een computerscherm kunt bekijken, en de interactieve mogelijkheden van de Blu-ray en HD DVD.

De Xbox 360 biedt dus hetzelfde voor minder geld?
Niet helemaal. De console zelf kost inderdaad minder, maar om de Xbox 360 uit te rusten met WiFi en een HD DVD-lezer moet u bijkomende aankopen verrichten. Uiteindelijk is het prijsverschil zo goed als onbestaand.

En de Wii? Voor 599 euro kan ik van die console er twee kopen en nog wat zakgeld overhouden.
Dat is waar. Maar de Wii zit duidelijk in een andere klasse. Technisch is de Wii minder vooruitstrevend: de graphics zijn minder afgestemd op platte televisies en er is geen lezer present voor high definition-dvd’s. Qua gameplay mikt Nintendo ook op een ander publiek.Versta ik het goed? Is de PS3 uitgerust met WiFi?
Inderdaad. De PlayStation 3 kan via kabel of een draadloze verbinding aan het internet hangen.

Om online te gamen, neem ik aan?
Dat klopt. Voor de PlayStation 2 zijn rudimentaire internetdiensten beschikbaar, maar – laten we eerlijk zijn – echt geslaagd kunt u ze niet noemen. Sony wil dat nu goedmaken en presenteert voor de PS3 een volledig uitgebouwde online dienst. U gaat kunnen chatten, tegen andere PS3-eigenaars gamen en zelfs videogesprekken houden.

Even goed als Xbox Live?
Misschien wel beter. U hoeft namelijk niet te betalen om de leukste functies te gebruiken – en dat is bij Microsoft wĂ©l het geval. U gaat wel de portefeuille mogen trekken voor bijkomende content of liedjes uit de Sony-winkel, maar dat is uw eigen keuze.

Ik hoorde iets over een koppeling met de PSP?
Via de WiFi-verbinding kunt u inderdaad de PS3 koppelen aan een PSP. De draagbare PlayStation kan dan dienen als aanvullend scherm voor games (bijvoorbeeld achteruitkijkspiegels bij een racegame) of als ontvanger voor streaming video vanaf de harde schijf van de PS3. Een magisch woord dat daarbij hoort is ‘LocationFree’, waarmee u op een andere locatie (een hotelkamer) content op uw PS3 kunt bekijken.
Later wordt de PSP wellicht ook een afstandsbediening voor de console, maar dat is nog toekomstmuziek.

En wat is Home?
Home is Sony’s antwoord op Second Life. Het is dus geen spel, maar wel een soort online universum waarin elke PS3-eigenaar een eigen virtuele huiskamer krijgt. Maar voor Home moet u wachten tot de herfst.Wat is er met de controllers gebeurd?
Heel veel en tegelijkertijd heel weinig. Het bekende ontwerp is behouden, incluis de kruis-cirkel-vierkant-driehoek-knoppen en de eigenzinnige vormgeving. Maar wat meteen opvalt, is dat de controller geen kabel meer heeft. De verbinding wordt nu gerealiseerd via Bluetooth. De PS3-controller heet nu sixaxis, en dat is een verwijzing naar de bewegingsdetectors die bewegingen in drie dimensies (telkens in twee richtingen, dus 2 x 3 = 6) registreren.

HĂ©, ken ik die menuutjes niet ergens van?
Correct. Het menusysteem staat bekend als de Cross Media Bar of XMB, en lijkt heel sterk op de interface op heel wat andere Sony-toestellen. U denkt dan meteen aan de PSP, maar ook Cyber-Shot-camera’s en de (bij ons nooit uitgebrachte) PSX delen dezelfde menufilosofie.

Wat is jullie oordeel? Moet ik een PlayStation 3 kopen?
Als u alle features bekijkt, is de PlayStation 3 duidelijk de beste console van het moment. En dat heeft vooral te maken met de vele snufjes die afgestemd zijn op de huiskamer. Maar als u enkel wilt gamen, is de kloof tussen de Xbox 360 en de PS3 minder groot. Vooral als u de huidige lichting games in 720p bekijkt, zitten ze op gelijke hoogte. De Xbox 360 kan ook spelletjes in 1080p aan, maar wij vermoeden dat in de toekomst de PS3 daar zijn technische voorsprong gaat laten blijken.