Eurocommissaris voor consumentenzaken Meglena Kuneva heeft haar kritische uitspraken over Apples toepassing van het DRM-systeem FairPlay genuanceerd.

Dat meldt Reuters. In de laatste editie van het Duitse blad Focus is de volgende uitspraak van Kuneva te lezen: “Vindt u het normaal dat een cd op alle apparaten afspeelbaar is, maar dat een lied dat via iTunes is gekocht alleen op een iPod kan worden afgespeeld? Ik niet. Er moet iets veranderen.”

Gisteren benadrukte Kuneva tijdens een persbriefing dat zij hiermee enkel vragen heeft willen opwerpen. “Ik zou deze discussie echt willen starten”, zegt ze. Het gaat volgens haar om de vraag hoe de markt het best kan worden ontwikkeld, zodat meer consumenten op deze “heel erg belangrijke, zeer moderne manier” muziek kunnen downloaden en beluisteren.

Ze stelde verder dat er “geen enkele reden” is om van een overtreding door Apple te spreken. De vergelijking met Microsoft is volgens haar onjuist, “omdat het marktaandeel van Apple eigenlijk niet groot is”. In 2004 bepaalde de Europese Commissie dat Microsoft zijn dominantie in de markt voor pc-besturingssystemen heeft misbruikt. Kuneva merkt op dat zij nauw samenwerkt met collega Neelie Kroes van mededinging, wiens departement geen reden heeft gevonden om Apple te vervolgen.

FairPlay zorgt ervoor dat liedjes, die zijn gekocht in de iTunes-winkels, enkel afspeelbaar zijn op iPods. Verschillende Europese consumentenorganisaties vinden dat de iPod hierdoor een oneerlijk voordeel geniet. De Noorse ombudsman heeft Apple opgedragen om iTunes aan te passen vóór 1 oktober.

External links

Apple

External links

Europese Commissie