Een professioneel desktop publishing-programma is niet goedkoop en vaak te veel van het goede voor de gewone gebruiker. Wie toch vindt dat Word en OpenOffice.org onvoldoende controle over de lay-out geven, moet Scribus zeker eens uitproberen.

Scribus is een DTP-programma met openbronlicentie. Met behulp van een uitgebreide maar gebruiksvriendelijke interface kan je professioneel ogende publicaties maken. Dit semiprofessionele softwarepakket mag al op heel wat erkenning rekenen.

[download_file]
Scribus maakt gebruik van professionele functies, waaronder CMYK-kleuren en ICC-kleurenmanagement. Het programma is compatibel met andere DTP-pakketten. Je kan Scribus-bestanden namelijk bewaren als EPS, SVG of PDF. Indesign-bestanden kan je jammer genoeg niet rechtstreeks invoegen.

Scribus kan overigens wel Word-bestanden invoegen, maar dan wel als platte tekst. Je opent deze bestanden beter in OpenOffice.org of Star Office, om ze vervolgens op te slaan als Open Document, dat wel rechtstreeks ondersteund wordt.

Scribus werkt onder Linux, Windows, OS X en zelfs OS/2. De Windows-versie kan je bij ons downloaden, voor andere uitgaven verwijzen we je door naar de website. Windows-gebruikers moeten wel beschikken over Windows 2000 of recenter, want Scribus draait niet onder Windows 98 of Windows ME.

Daarnaast moet je GhostScript installeren vooraleer je aan de slag kan. GhostScript is een verzameling tooltjes en bibliotheken waarop Scribus een beroep doet voor heel wat bewerkingen.

Als je je document nauwkeurig gelay-out hebt, kan je het bewaren om mee te nemen naar de drukker. Let wel dat Scribus de gebruikte beeldbestanden niet inbed in het bestand zelf. We raden aan de ‘Collect for Output’-functie te gebruiken. Die kopieert alle gebruikte beeldbestanden en fonts in een aparte map, die vervolgens gecomprimeerd kan worden.

Heb je geen ervaring met DTP- en lay-outsoftware, dan is Scribus misschien wat te hoog gegrepen. Maar voor wie al wat ervaring heeft, of die wil opdoen met een gratis pakket, is Scribus perfect geschikt.

Windows XP/2000; Linux; Mac OS X; OS/2

External links

Scribus